Kolik stojí život s dítětem? Kde ušetřit?

štítek Nakupování čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Rodinné výdaje se narozením dítěte zvyšují o desetitisíce ročně, celková výše záleží samozřejmě na finančních možnostech rodiny, neboť rodiče vždy chtějí pro své děti to nejlepší.

Každá rodina má jiné finanční možnosti, jiný životní postoj a preference, proto se nedá paušálně říci, jak přesně se zvýší narozením dítěte rodinné výdaje. V praxi se situace liší, zdali se jedná o první nebo druhé dítě, které podědí spoustu věcí po starším sourozenci.

  • Zodpovědní a milující rodiče všech chtějí svým dětem dopřát kvalitní vzdělání, podporovat děti v jejich zálibách (např. sportu) a současně mu co nejvíce pomoci postavit se na vlastní nohy (především se zajištěním vlastního bydlení).
  • Využití správných spořících a investičních produktů je šancí, jak rodiče mohou svým dětem pomáhat plnit jejich finanční sny.

Analýza nákladovosti společnosti FINFOCUS počítá s rodinnými výdaji od narození díěte do jeho dospělosti ve výši 3,5 mil. Kč, přičemž rodinné výdaje s věkem dítěte stoupají.

Věci pro děti musí odpovídat finanční situaci

Přestože všichni rodiče chtějí pro své děti to nejlepší, tak by vždy pořizování a nakupování věcí pro děti mělo odpovídat finančním možnostem rodiny. Zadlužovat se kvůli novému kolu není rozumné, raději se koupí starší kolo. A naopak, když to finanční situace rodině dovoluje, tak je možné koupit kvalitní horské i silniční kolo, jestliže dítě má rádo cyklistiku.

  • Při plánování rodiny by měli partneři počítat s tím, že rodinný příjem poklesne, neboť bude rodina žít z jednoho příjmu a mateřské (následně rodičovského příspěvku). Nezdravé zadlužení může mladou rodinu během rodičovské dovolené dostat do finančních starostí. Finanční plánování je pro mladou rodinu naprostou nutností.
  • Zodpovědní rodiče by měli mít vyřešenu otázku bydlení již před narozením dítěte. Pořízení nemovitosti je potřeba plánovat s ohledem na dítě nebo děti. Stěhování z malého bytu s dítětem do většího v časovém presu zpravidla přináší finanční ztráty, neboť není dostatek času, tak mnohdy rodina pořídí nový byt dráž a naopak levněji prodá.

Kde lze ušetřit?

Všechny rodiny hledají možnosti úspor. Na dětech nechtějí rodiče šetřit, ale když správné vynakládání výdaje umožňuje zvýšit rodinné úspory a investice pro děti. Hned při narození dítěte často řada rodičů koupí dopředu řadu věcí, které se následně vůbec nepotřebují nebo minimálně využijí. Včasná konzultace se sourozenci nebo kamarády, kteří již děti mají, je s ohledem na rodinnou peněženku velmi přínosná. U oblečení se rozhodně vyplatí nekupovat toho moc dopředu. Děťátko rychle roste, mnohé dražší oblečky může mít na sobě třeba pouze jednou. S nákupem hraček to není potřeba přehánět, mnohdy je největší legrace s obyčejným chrastítkem. Místo drahých hraček kupme dítěti hraček méně, zato se mu více věnujme.

Peníze vynaložené na vzdělání jsou nejlepší rodinnou investicí, na vzdělání dětí se rozhodně šetřit nevyplatí. Znalosti a dovednosti každého z nás jsou našim největším aktivem. Peníze vynaložené na vzdělání našich dětí jsou investicí do jejich budoucnosti.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí