Krok ECB má udržet křehký růst evropské ekonomiky

štítek Stalo se přečtete do minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Překvapivý krok Evropské centrální banky z minulého týdne sleduje kromě setrvale nízké inflace, která v Evropě aktuálně trápí málokoho, i udržení křehkého oživení evropské ekonomiky.

Zejména periferní státy EMU se ocitly pod tlakem vlivem sílícího kurzu společné měny, která dostávala do úzkých tamní exportéry a snižovala jejich částečně znovunabytou konkurenceschopnost. Přímý dopad snížení základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu je sice mizivý, ale společně s pokračováním nabídky neomezeného objemu levných půjček evropským bankám a bedlivého sledování tržní likvidity (jejíž vyschnutí v důsledku kreditního omezení bank a jejich neochoty dále úvěrovat by evropskou ekonomiku dále dusilo), jde o jasný signál, že ECB udělá pro udržení nastartovaného křehkého růstu vše.

Spolu s vyhlídkami na americkou měnovou politiku, jejíž uvolnění se nachází spíše na konci cyklu, se dá očekávat, že evropská měna bude v následujících měsících projevovat tendence k pokračujícímu oslabení. V případě evropských akcií nicméně výraznou nadvýkonnost proti americkému trhu neočekáváme. Ocenění amerických akcií se nachází blízko jejich dlouhodobých průměrů, navíc mohou těžit z nižších cen energií, flexibilnějšího trhu práce a růstového diferenciálu tamní ekonomiky vůči EU. Dále je nutno podotknout, že měnová politika ECB jde aktuálně na ruku politické reprezentaci EU, která tak nemusí příliš pospíchat s ekonomickými reformami. To při absenci jednotného politického postoje ke směřování unie povede k velice pomalému zotavování hospodářství a korporátních zisků v Evropě.

Pohyb koruny je po nadcházející období určen čistě postojem ČNB. Ta bude i nadále číhat na úrovni dvaceti sedmi korun za euro a v případě silnějších tlaků na její posílení vysaje z trhu neomezené množství eur. Je nutno říci, že po úvodní intervenci, kdy se objem nákupu pohyboval někde k pěti miliardám eur, nemá trh nejmenší důvod tomu nevěřit.

Jan Schiller

Portfolio Manager

Conseq Investment Management a. s.

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí