Když podaná ruka je více než smlouva

štítek Právo čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Dobrá image je pro každou firmu naprosto nezbytná. Trvá velmi dlouho než se ji podaří mezi zákazníky vybudovat a dá se rychle ztratit. Pro dobrého živnostníka je podaná ruka více než smlouva, což mu dělá výtečnou reklamu.

Čím dál více sepisujeme různé obchodní smlouvy, již pro drobné obchody se pomalu sepisují třístránkové smlouvy, neboť je moderní se soudit i pro drobnosti. Přitom však naštěstí nadále platí, že pro některé podnikatele je podaná ruka více než smlouva. K celkové image dobrého živnostníka a podnikatele patří nejenom kvalitně provedená práce, ale rovněž příjemné vystupování, jeho dostupnost a rychlost a umění řešit případné nesrovnalosti. Dobrá image je základním reklamním prvkem, na kterém je možné stavět.

Seriózní jednání zákazníci oceňují

Stále naštěstí existují drobní řemeslníci, pro které je ústní domluva závazná. Přijedou ve stanovenou hodinu, na místě proberou, jak má práce vypadat a kdy má být všechno hotové a další podrobnosti. Nesepisují smlouvu, podají si ruku a vše udělají, jak se dojedná. Ve stanovenou dobu všechno udělají, cena sedí, faktura je připravena a při jakýchkoliv změnách stačí zavolat. Spokojení zákazníci se rádi pochlubí svým kamarádům a dobrá práce je pro drobné řemeslníky výbornou reklamou.

Když si živnostníci stojí za tím, co se domluví a je na ně spolehnutí, potom nemusí mít o svoji budoucnost strach, spokojení zákazníci si je najdou. Bohužel to tak nemůže v mnoha oborech fungovat, neboť žijeme v době paragrafů a zákonů.

Proč ve smlouvě pamatovat na všechno?

Věští obchodní transakce se bez potřebných smluv neobejdou. Při sepisování různých obchodních smluv je však potřeba pamatovat na všechny možnosti, které mohou nastat. Neboť v rukou šikovných právníků se může stát nedostatečná smlouva pouze cárem papírů a žádného nároku se na základě takové smlouvy u soudu nedomůžeme.

Někteří drobní živnostníci nevěnují uzavíraným smlouvám dostatečnou pozornost a některé vedlejší body sepisované smlouvy jim unikají. Všem smlouvám je potřeba věnovat dostatečnou pozornost, poněvadž kvalitní smlouva chrání obě smluvní strany.

Když vše funguje, není potřeba smlouvy

Jestliže celá obchodní transakce probíhá ke spokojenosti obou stran, potom jsou smlouvy v podstatně nepotřebným papírem založeným v šanonu ve skříni. K takové situaci však nedochází vždy a v těchto situacích je uzavřená smlouva důležitým dokumentem pro získání nápravy dle smluveného stavu.

I menší firmy by si měli důležité dokumenty nechat zpracovat právníkem, protože kvalitní smlouva dává oběma smluvním stranám naději, že v případě nejasností se mohou obrátit na soud a domoci se svého práva.

Petr Gola

Další články k tématu Reklama a propagace

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí