Jdeme na prohlídku

štítek Realitní trh čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Pokud jste našli nemovitost, která vám vyhovuje jak svou lokalitou, provedením, tak i cenově a uvažujete o její koupi, pak je čas na prohlídku, díky které zjistíte skutečný stav nemovitosti. Návštěva je dobrou příležitostí, jak získat od prodávajícího, či zastupujícího realitního makléře podrobnější informace o technickém stavu nemovitosti a právních náležitostech souvisejících s prodávanou nemovitostí.

Před samotnou prohlídkou byste si měli vyžádat další informace související s dispozicí bytu. Např. pokud má byt lodžii, balkón nebo terasu, je dobré se zeptat, zda je součástí bytu, nebo se nachází ve společných prostorách domu. Nebo zda jsou pokoje nacházející se v bytě průchozí, zda je koupelna oddělena od toalety atp. Další informací je také stáří nemovitosti a s tím související případná rekonstrukce. Neméně podstatné jsou také otázky týkající se rozvodů a odpadů. Zajímejte se i o typ a stáří oken a podlah, vybavení koupelny a kuchyně včetně příslušenství.

Jestliže nemovitost po zjištění výše uvedeného navštívíte, pak byste si měli ověřit, že informace uvedené v inzerátu a vámi zjištěné dodatečné informace odpovídají realitě. Při koupi domu je doporučován pozvat na prohlídku také odborníka z oboru stavebnictví. Využít můžete např. Českou komoru autorizovaných techniků a inženýrů činných ve výstavbě. Nicméně buďte připraveni na to, že za písemné osvědčení o technickém stavu nemovitosti zaplatíte. Pokud se byt, či dům nachází v takovém stavu, který vyžaduje rekonstrukci, pak si určitě ověřte, zda se nemovitost nenachází v památkové zóně. To by pak případnou rekonstrukci značně omezovalo. U bytových jednotek si všímejte také stavu společných prostor, jejichž podíl v podstatě kupujete spolu s daným bytem.

Pro ověření právní „nezávadnosti“ si od prodávajícího vyžádejte tyto dokumenty:

  • aktuální výpis z katastru nemovitosti
  • snímek z pozemkové mapy
  • nabývací titul (tedy doklad o způsobu nabytí nemovitosti současným vlastníkem)
  • doklad totožnosti prodávajícího

Výpis z katastru nemovitostí, neboli list vlastnictví, vám poskytne informace o tom, že na nemovitosti není žádné zástavní právo, předkupní právo v případě více vlastníků, věcné břemeno nebo dokonce výkon rozhodnutí, tedy exekuce. Při koupi nemovitosti se můžete setkat s tím, že pozemek, na kterém kupovaná nemovitost stojí (může se jednat jak o rodinný dům, tak bytový dům), má jiného vlastníka než samotná nemovitost. V tomto případě pátrejte po tom, kdo je tím vlastníkem a jaké jsou možnosti koupě pozemku.

U bytových jednotek si vyžádejte i tzv. evidenční list, ve kterém jsou specifikovány poplatky spojené s užíváním bytu, a platné stanovy sdružení vlastníků jednotek.

V případě družstevního bytu nad rámec výše uvedeného je potřeba získat nájemní smlouvu, kde zjistíte, zda je prodávající bytu členem družstva s právem užívání bytu a má tedy skutečně právo byt prodat. Dalším dokumentem, který by vám neměl chybět, je výpis z obchodního rejstříku vlastníka domu, tedy bytového družstva. Od družstva, popřípadě správce domu si vyžádejte písemné potvrzení, že na bytě neváznou žádné dluhy.

U bytových družstev se můžete setkat také s vyčíslením anuity, která je hrazena v případech, kdy družstvo vzniklo za účelem privatizace domů. Anuita je hrazena obci nebo městské části, která bytový dům privatizovala.

Jestliže prodávající odmítne poskytnout některý z výše uvedených dokumentů, pak to může být s velkou pravděpodobností první signál toho, že něco není v pořádku.

Šárka Pešková

Další články k tématu Byt, či dům?

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí