Zlato a stříbro – rozhodující moment. Část třetí, závěrečná.

štítky Investice Politika Stalo se čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Stříbro, nevlastní dítě zlata, má obrovský růstový potenciál.

Stříbro

Stříbro, nevlastní dítě zlata, má obrovský růstový potenciál. Růstový rozsah není tak velký, jako u zlata a zlato je relativně silnější než stříbro. Grafy sice hodnotíme samostatně, ale stříbro považujeme za vhodnou alternativu ke zlatu.

V měsíčním grafu vidíme stejný relativně upracovaný pokles jako u zlata vzhledem k předchozímu růstu. Pozitivní známkou je současné umístění ceny po čtyři týdny trvajícím poklesu, které vykazuje vůli k růstu.

!](i:2243)

Vývoj je velmi podobný tomu na zlatě, takže nemá cenu to tu rozpitvávat.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Na analýze zlata je pozitivní to, že umožňuje kvůli silné podobnosti vytvořit zkrácenou verzi analýzy stříbra. Jedním z dílčích rozdílů je zastavovací aktivita silně zvýšeného obchodního objemu z 20. prosince 2012. To je další pohled na to, jak vypadá přesun kontraktů ze slabých rukou do silných. Zatímco rozsah klesajících cen je vysoký a zavírací cena je také nízko, což vypovídá o tom, že prodávající mají naprostou nadvládu, vysoký objem indikuje možné nebezpečí. Cena zůstala stát a s tím se přerušilo i úsilí prodávajících. Cena se zastavila v oblasti minulé podpory, což mimo jiné znamená, že trh promlouvá k těm, kdo chtějí slyšet.

Následuje podobný neúspěšný test o dosažení nižších cen, stejně jako na zlatě. Je tu vytvoření nového minima, závěrečná cena v horní části a prudký nárůst objemu. Další zpráva od trhu. To jsou ty podrobnosti, o kterých jsme hovořili dříve a které vedou k pochopení toho, jakým směrem se další vývoj ceny bude pravděpodobně ubírat. Tyto drobnosti znamenají ve svém důsledku menší vystavení riziku, odstranění „hádání“ a „pocitů“, kam se cena bude ubírat. Je mnohem lepší založit své obchodní úvahy na faktech, než na pocitech, nebo odhadech, protože lze dokázat, že z dlouhodobého pohledu pocity ani odhady nefungují.

I když je [zlato silnější než stříbro, tak růstový trend po 4. lednu byl silnější než na zlatě. Byla to ideální pozice pro vstup do obchodu na růst.

Zatím si uchováváme přesvědčení, že jak stříbro, tak zlato budou v rozsahu daném šířkou postranního trendu růst. Nákup fyzického zlata a stříbra zůstává nedílnou formou akumulace bohatství. Z historie je známo, že všechny nekryté měny časem zkrachovaly. Pro všechny pochybovače zda nakupovat, nebo nenakupovat máme jednu otázku. Co v případě krachu měny chcete vlastnit?

foto: graf – akcieatrhy.cz

Zdroj: Michael Noonan

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí