Co přinese letošní podzim aneb tituly, které stojí za úvahu

štítky Investice Stalo se čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V loňském roce jsme byli svědky učebnicového příkladu Santa Clause rally. Od poloviny listopadu až do konce ledna trh posiloval téměř nonstop. Ve skutečnosti však rally pokračovala až do konce března, tedy do konce sezóny hospodářských výsledků. Všechny hlavní indexy dosáhly za toto období nejlepšího zhodnocení za deset let. Letos se dostáváme do stejného období a investoři po zvolení Obamy a obavách o Evropu vyhlížejí toto specifické období s napětím, že napomůže uklidnit nervózní situaci. Druhým faktem ale je, že trh se nachází v blízkosti historických maxim.

Všichni se napjatě ptají, zda existuje podobný prostor, případně jak velký, a zda je možné opakování loňského zážitku. Ten prostor je však nyní dost ošemetný. Dow Jones a S&P 500 se v posledním desetiletí pokoušely překonat své hranice jen s velmi malým úspěchem. Tyto úrovně se prostě jeví jako velmi silná resistence a pokud ekonomika nezaznamená skutečně silný impuls, tak se budou překonávat obtížně. Nicméně se také můžeme podívat na několik společností jednotlivě a najdeme firmy, které jeví jiný obrázek než celkový vývoj v ekonomice.

Apple je jedna z těchto společností. Analytici si i přes poslední poklesy skálopevně stojí za průměrnou cílovou cenou u 770 dolarů, což je o 220 dolarů pod současnou obchodní hodnotou. Společnost stále očekává silné výsledky z prodejů nových výrobků, které by měly trhat historická maxima. Tato firma má v tuto chvíli veškeré atributy k tomu, aby v nadcházejících měsících posílila. Aktuálně se cena titulu nachází u 50 týdenního klouzavého průměru pod který se Apple 3,5 roku v podstatě nepodíval.

Další společnost je Caterpilar. Ta by určitě měla prospěch z případné vánoční rally. Společnost očekává, že vydělá v tomto čtvrtletí něco mezi 1,56 a 2,45 dolarů, což jsou velmi slušné zisky. Současný konsensus cílových cen je 98 dolarů, což dělá příležitost ke zhodnocení 14%. Není to tak dávno, co se CAT obchodoval u 116 dolarů a právě loňská rally na tom měla podstatnou zásluhu. Obdobný nárůst v tomto období je poměrně pravděpodobný.

Google se v této chvíli obchoduje na 660 dolarech, což je více než o sto dvacet dolarů méně, než odhadují analytici. Společnost očekává dosažení zisku 10,5 dolarů na akcii za další čtvrtletí. Mnoho lidí podceňuje Google pro horší výkon v posledním období, ale společnost vždy investory dokáže překvapit a v dlouhodobém horizontu na to má dobře našlápnuto i nyní.

Velmi málo společností má rádo vánoční období jako Chipotle. V loňském roce posílily v tomto čase jeho akcie z 299 dolarů k 425. Společnost pravděpodobně nedosáhne na nová historická maxima, ale k nim má nyní dost prostoru, který by byl pro zhodnocení zajímavý.

MasterCard a Visa jsou klasičtí hráči tohoto období. Zvýšené množství kreditních karet při růstu spotřebitelské důvěry z nich dělá jedny z nejsilnějších adeptů a pokud zopakují svůj výkon z minulého roku, tak se mají jejich investoři na co těšit.

Kamil Beran

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí