Akcie, které mají potenciál i za situace, kdy se nebude vyvíjet celková situace na trzích pozitivně.

štítek Investice čtení na 4 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Jedním ze sektorů, které v současné chvíli procházejí výrazným oživením je stavební průmysl, tento fakt je dán několika body. Zaprvé pokles, ke kterému došlo v roce 2008 a 2009 byl obrovský a jednou musí skončit všechno. Zároveň je jasné, že k nejzajímavějším nárůstům dochází pravidelně po těch největších propadech. Dalším bodem jsou cílené zásahy Federálního rezervního systému, který v současné době nakupuje doslova tuny hypotečních cenných papírů. Jedná se o krok, ke kterému se FED zavázal. FED v tomto segmentu vidí alfu i omega celé ekonomiky a věří, že teprve ve chvíli, kdy stavební sektor začne opět zvedat svou aktivitu, může se nadechnout i celá ekonomika k podstatnějšímu růstu. Je sice otázkou, zda má FED pravdu a zda ve svém konání uspěje. Nicméně naposledy, když se tento sektor probudil k růstu, přišel George Bush mladší s heslem, že v Americe má každý nárok na bydlení. Zaměřme se tedy na společnosti, které z tohoto vývoje mohou následně nejvíce profitovat a zároveň sebou nenesou riziko výrazného propadu jako klasické stavební firmy jako DHI, LEN nebo SPF.

Wells Fargo (WFC) – s obrovským náskokem největší národní poskytovatel hypoték. Největším akcionářem společnosti je Warren Buffett, který tvrdí, že by se WFC měla zaměřit na hypotéky mnohem výrazněji a jejich objem ve svém portfoliu služeb by měl činit až bilion dolarů. I když současný nárůst je již tak zajímavý a banka se obchoduje na poměrně vysokých hodnotách, může mít díky těmto akvizicím další prostor pro výraznější nárůst. Společnost dosáhne s velkou pravděpodobností 20% nárůstu tržeb v roce 2012 a pro další tři avizuje minimálně deseti procentní zlepšení v každém roce. Je to dáno právě hlavě tím, že firma má velmi silnou pozici na trhu zaměřeném na financování bydlení. Bylo by ale obtížné najít i méně rizikovou banku. Co se týká dalších čísel tak pro mluví i P/E na 10,57, vyplácenédividendy v hodnotě 2,61%.

Další společností, která stojí za zmínění je stavební gigant NVR Inc (NVR). Tato firma dlouhodobě vybočuje z trendu daného odvětví a cyklických rozmarů. Společnost nemá žádné dluhy a zůstala zisková po celou dobu debaklu započatého v roce 2008. V letech 2006 a 2007 měla tolik vlastního kapitálu, že zpětně odkoupila 5% veškerých svýchakcií. Společnost prakticky nevystupuje z pásma severního Atlantiku, což je také jeden z důvodů, proč i v posledních letech držela svou cenu velmi vysoko. Právě u NVR bude velmi zajímavý moment, kdy se trh s realitami a stavebnictvím začne znovu oživovat a někteří analytici mluví až o dvojnásobném potenciálu. Je jediným stavitelem, který se může pochlubit faktem, že cena jeho akcií a hodnota společnosti se v této chvíli vyšvihla na historická maxima. Problematickou se může zdát vysoká hodnota P/E, která je u třiceti bodů, nicméně je důležité si uvědomit, že volný kapitál by se měl podle analytiků dostat rámcově na sto dolarů na jednu akcii, což je skutečně velmi neobvyklé číslo a v současné chvíli volné peněžní prostředky činí 5% z ceny akcie. Během prvních pěti let tohoto desetiletí dokázala firma bez spekulací na nákupech pozemků a bez pákových efektů navýšit svou hodnotu bezmála desetinásobně. V roce 2011 dosáhla zisku 23 dolarů na jednu akcii, za rok 2012 by se mělo jednat o 50 a podle odhadů v letech 2015 – 2016 by se měl zisk pohybovat mezi 100 – 105 dolary.

Další dvě společnosti se zaobírají těžbou dřeva a je velmi pravděpodobné, že v situaci zvyšující se výstavby mohou velmi rychle navyšovat svůj profit.

Plum Creek Timber (PCL) – vlastní obrovské zalesněné plochy v USA. Vyrábí ze dřeva řezivo a překližky, takže její produkty lze jednoznačně využít do bytové výstavby. Volné prostředky dosáhly vrcholu v roce 2006 souběžně s vrcholem ve stavebním sektoru, nicméně následně se začala snižovat výkupní hodnota dřeva, což je samozřejmě pro tento typ společnosti rozhodující a s tímto poklesem dorazil i pokles uvedené hodnoty. Nicméně ani v tomto období nedošlo ke snížení dividendy, která vůči současné ceně vychází na 3,8% ročního výnosu. Zástupci společnosti dále konstatují, že pokud se začnou výkupní ceny řeziva navyšovat, dojde k navýšenídividend.

Druhou firmou z tohoto odvětví je Rayonier (RYN). Je rozhodně dynamičtější a má více diverzifikovanou činnost než předchozí společnost, ale co do našeho záměru je trochu spekulativnější možností. Těžební plocha je oproti Plum Creek poloviční a ještě podstatná její část je na Novém Zélandu. Celkově je zde zmíněná hlavně díky těžbě dřeva, nicméně její další činnost je spojená s léčivy, cigaretami a potravinářskými výrobky. V letošním roce se pohybuje na svých historických maximech a to hlavně díky tomu, že svůj potenciál vždy dokázala přesunout do sektoru, který v té době nabízel nejzajímavější zhodnocení, což signalizuje, že svou činnost může v této době začít zaměřovat právě na trh s bydlením. Dividendy společnosti rostly v posledním desetiletí čtyřnásobně, ale to je dáno i cenou akcie.

Kamil Beran

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí