5 dividendových titulů se silně růstovým potenciálem

štítek Investice čtení na 4 minuty

foto: Dům financí

Tato výsledková sezona zatím investory příliš nenadchla a nedá se již předpokládat, že v tomto směru dojde ještě k nějaké výrazné změně. Bez ohledu na výsledky společností se ale mohou investoři těšit alespoň z jedné věci. Společnosti mají v současné době více volných prostředků, než tomu bylo kdykoliv v historii. Jedná se bezesporu o fakt, který se může následně dotknout velikosti dividendových výnosů pro další období.

Jedná se o významný úhel pohledu především z toho důvodu, že úrokové sazby se v současné době pohybují na historických minimech, a tak investoři vyhledávají alternativy, kterými by to dokázali kompenzovat. V tomto článku se zaměříme spíše než na konstatování, jak si společnosti stály v uplynulém kvartálu, na pět firem, které mají obrovský prostor ke zvyšování svýchdividendových výnosů. Pro náš účel použijeme tři ukazatele, které jsou pro tento záměr důležité. Jedná se o pevnou rozvahu, nepříliš vysokýdividendový poměr vůči ceněakcie, který umožňuje navýšenídividendy a zatřetí dlouhá historie výplatdividend.

Comcast Jako první zmíníme obřího giganta v oblasti kabelového vysílání. Tato společnost od začátku roku posílila o vynikajících 58%. Jedná se o největšího poskytovatele kabelového vysílání v USA, který má smlouvy s 53 000 000 domácnostmi. Firma se nadále může pochlubit 19 000 000 internetovými uživateli a 10 000 000 telefonními linkami. Comcastu se povedlo těchto čísel dosáhnout především proto, že v minulém roce zakoupil 51% NBCUniversal. Pokud jde o další potenciál růstu této firmy, jsou zde tři hlavní faktory – síť, síť, síť. Má totiž rozpětí své kabelové sítě ve 40 státech, což mu v současné chvíli dává obrovskou výhodu nad ostatními soupeři. Další výhodou je, že již dříve rozložená síť může strávit obrovskou kapacitu dat, tudíž nemusí v současné době vynakládat obrovské prostředky na restrukturalizaci. Důležitým krokem byl právě nákup podílu v NBCUniversal, to dává firmě obrovskou příležitost angažovat se přímo i v tvorbě televizních pořadů. V současné době platí společnost svým investorůmdividendu 1,73%, ale do budoucna se to může díky rostoucím ziskům a obrovskému volnému kapitálu zvýšit.

Coca-Cola Další společnost, která nejspíše v příštím čtvrtletí ohlásí zvýšení svého dividendového výnosu. V letošním kvartálu vyplatí tučný dividendový výnos, který činí rámcové 2,73% ročního zhodnocení, ale její portfolio nápojů roste stále na oblibě a dá se očekávat, že se to promítne v jejích ziscích a také poměru přerozděleného zisku. Coca-Cola je největším výrobcem nealkoholických nápojů na světě a její prodeje dosahují do 200 zemí. Neuvěřitelný je i celkový poměr, jelikož činí 3% veškerých nápojů podávaných po celém světě. Při pohledu na rostoucí poměr střední třídy se dá očekávat další nárůst prodejů i tržeb. Obrovské množství volných finančních prostředků společně s dalšími faktory, kterými jsou bezesporu pevná rozvaha a dlouholeté vyplácení dividend může naznačovat, že i pro další kvartál si její investoři přijdou na své.

Praxair

Mnoho lidí tvrdí, že investice do dodavatelů plynu jsou vesměs nudná záležitost, což nelze než připustit. Nicméně v současné chvíli se Praxair zdá být pro naše účely zcela vhodným adeptem z několika důvodů. Jedná se o největšího světového dodavatele plynu. Seznam jeho zákazníků sahá od nemocnic a restaurací, až po obchodní řetězce, což mu dává dostatečnou diverzifikaci portfolia vlastních zákazníků. V současné době se dá říci, že cena zemního plynu se pohybuje na hodně nízkých částkách, což samozřejmě snižuje i obrat a potencionální zisky, díky specifickému systému prodeje si však společnost dokáže udržovat dlouhodobě velmi zajímavé výnosy a tak se právem řadí do tohoto výčtu. Co se kapitálu týká je její postavení velmi stabilní a stejně tak schopnost generovat nové finanční prostředky. Současná dividenda 55 centů dělá 2% ročního zhodnocení a dá se očekávat její nárůst.

Occidental Petroleum

Tento těžař zemního plynu a ropy se na první pohled v dnešním výčtu může jevit jako neopodstatněný. Těžební společnosti byly v roce 2012 celkově výrazně zasaženy pohybem cenkomodit, ale tato společnost se v současné chvíli mezi 75-80 dolary nachází na velmi silné podpoře. Přesto díky svým zásobám a finančním rezervám může vyplácet 54 centů kvartální dividendu, což dělá celkově 2,76% přerozděleného zisku za celý rok oproti současné ceně akcie. Společnost se zaobírá čistě jen těžbou, nevlastní žádné rafinerie a čerpací stanice. Dodává ale svůj produkt přímo společnostem a tím jí výrazně roste prostor pro marže, který se může i do budoucna odrážet na přerozdělování zisků mezi investory. Společnost již mnohokrát prokázala schopnost odkupovat jednotlivé vrty, které se již staly z důvodu vysokých nákladů na produkci nevýhodné pro menší provozovatele a díky lepší technice z nich dokázala vytěžit za přijatelné ceny ještě značné zásoby.

Consolidated Edison

Consolidated Edison má za sebou velmi komplikované dva týdny. V první řadě se dá říci, že žádná firma není dvakrát nadšená, když se přes její sídlo prožene hurikán typu Sandy. I přes vzniklé náklady s ním spojené se dá očekávat, že svým investorům dividendy vyplatí a má pro to dobrou pozici. Regulované poplatky a dividendy k sobě patří jako máslo a želé. Tyto sportovní podniky drží konsistentní zisky a prakticky mají monopol na trhu. Zatímco náklady na opravu po hurikánu budou vysoké, s velkou pravděpodobností nezmění poměr dividend vyplácený investorům, spíše by se v následujícím období mohl zvyšovat. Ten s v posledních čtyřech desetiletích zvyšoval prakticky každý rok a v současné chvíli dělá 60,5 centů na akcii za čtvrtletí, což na konci činí poměr 4,05% za rok na dividendovém výnosu.

Kamil Beran Zdroj: cnbc.com

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí