Přehled nabídky pojištění právní ochrany na českém trhu

štítky Pojištění Právo čtení na 2 minuty

foto: pond5, ilustrační fotografie

Česká republika je právním státem, který umožňuje svým obyvatelům domoci se svých práv v případě právního sporu. Ne všichni jsme však znalí všech platných právních předpisů. Proto, když se dostaneme do situace, kdy jsou naše práva omezována, nejsme schopni se kvalifikovaně hájit. Jistě, máme možnost obrátit se na právníky, avšak náklady na jím poskytované služby mohou být pro nás neúnosné. Proto tu je pojištění právní ochrany, které je jednak cenově dostupné a jednak vám může pomoci předejít řešení právních sporů soudní cestou. U koho se ale pojistit?

Celý tento týden jsme se věnovali otázce pojištění právní ochrany. Seznámili jsme s podmínkami pojištění celkem u osmi pojišťoven. Pozornost jsme zaměřili jednak na konkrétní typy nabízených produktů, ale také na možné výluky z pojištění.

A jaké je závěrečné hodnocení?

Nejširší pojistnou ochranu v oblasti pojištění právní ochrany nabízí pojišťovna D.A.S. Jedná se o pojišťovnu, která se zabývá výhradně tímto typem pojištění a tak není divu, že je v tomto ohledu jedničkou na trhu.

V těsném závěsu je pojišťovna Kooperativa. Ta svým klientům nabízí pojištění právní ochrany celkem ve čtyřech kategoriích. Konkrétně se jedná o pojištění právní ochrany pro vlastníky a řidiče motorových vozidel. Dále je to pojištění rodiny, kam spadá jednak pojištění všech členů rodiny v oblasti běžného občanského života, ale také v oblasti vlastnictví nemovitosti.

Jako samostatný produkt nabízí pojištění právní ochrany také pojišťovna Generali. Pojišťovna se zaměřuje na pojištění právní ochrany vlastníka motorového vozidla a pojištění právní ochrany řidiče motorového vozidla.

V případě České podnikatelské pojišťovny, České pojišťovny, Komerční pojišťovny a UNIQA pojišťovny je možné pojištění sjednat pouze jako připojištění k jiným pojistným produktům. Co se týká pojišťovny HDI Versicherung AG, tak se nepodařilo zjistit bližší informace k pojištění právní ochrany.

Přehled pojištění právní ochrany

Kromě přiblížení základních parametrů pojištění právní ochrany u jednotlivých pojišťoven jsme se věnovali také výlukám z pojištění. Pro jednotlivé druhy pojištění právní ochrany byly výluka u daných pojišťoven srovnatelné a je důležité se s nimi seznámit před sjednáním pojištění.

Na co bych ráda upozornila v rámci pojištění rodiny, je výluka pro oblast pojistného práva. Představte si, že u pojišťovny budete mít sjednáno např. pojištění motorového vozidla a zároveň pojištění právní ochrany. Poté dojde na vašem vozidle ke škodě, která je kryta v rámci vámi sjednaného autopojištění. Pojišťovna však odmítne škodu uhradit, nebo neposkytne plnění v plné výši, s čímž nebude samozřejmě souhlasit a budete chtít využít právních služeb z pojištění právní ochrany. Pojišťovna vám však tuto službu neposkytne. Jednoduše řečeno, nepůjde sama proti sobě. Z tohoto důvodu je vhodnější využít pojištění právní ochrany u jiné pojišťovny než u té, u které máte sjednána další pojištění.

Šárka Pešková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí