Pojištění právní ochrany a jeho uplatnění v běžném životě

štítky Pojištění Právo čtení na 4 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Vhodně zvolené pojištění právní ochrany může zajistit jak vás, tak ostatní členy rodiny pro uplatnění vašich nároků v různých situacích. Příkladem může být reklamace vadného či porouchané výrobku, kdy výrobce odmítne uznat závady jako záruční. Pojištění lze však využít i pro řadu dalších případů. Co vše tedy spadá do pojištění právní ochrany?

Pojištění právní ochrany je specifickým typem pojištění, které je určeno jak pro fyzické, tak pro právnické osoby. Hlavním cílem pojištění je ochrana klienta v případě právního sporu a úhrada finančních nákladů vzniklých v souvislosti s prosazováním práv pojištěného.

Co vše lze pojistit?

Aktuálně nabízené produkty pojištění právní ochrany nabízejí širokou paletu oblastí, ve kterých bude pojišťovna zastupovat svého klienta, či hradit vzniklé náklady.

Pojištění právní ochrany řidiče

Pojištění právní ochrany řidiče je určeno především pro ty, kteří často řídí vozidla, jimž nepatří. Jedná se o tzv. vozidla cizí. To znamená, že pojištěný, není vlastníkem daného vozidla, ani jeho provozovatelem, či držitelem.

Pojistné krytí se vztahuje na škody, které vzniknou pojištěnému. Pojištění je tak vhodné především pro řidiče z povolání.

Pojištění právní ochrany vlastníka vozidla

Pojištění právní ochrany vlastníka vozidla je pevně spjato s motorovým vozidlem, jehož registrační značka je uvedena v pojistné smlouvě. Pojištěni jsou vlastník, provozovatel a řidič vozidla, ale také všichni spolucestující, kteří jsou oprávněni vozidlo používat.

Pojištění poskytuje právní ochranu pouze v situacích, které vzniknou v souvislosti s pojištěným vozidlem.

Pojištění právní ochrany rodiny

Pojištění právní ochrany se týká právní ochrany všech členů rodiny pro nevýdělečnou činnost. Jedná se o situace související s běžným občanským životem, kdy pojištění vystupují např. jako chodci, cyklisti, rekreanti, cestující v hromadné dopravě, či jako majitelé domácích zvířat. Mimo jiné se pojištěn vztahuje také na řešení sporů ohledně movitého majetku rodiny vyjma motorových vozidel.

Pojištění právní ochrany vlastníka nemovitosti

Pojištění právní ochrany vlastníka nemovitosti se vztahuje jak na vlastníky, tak nájemce nemovitostí užívaných k soukromým, nevýdělečným účelům. Pojištěny mohou být např. byt, chata, rodinný dům, nebo také jen garáž.

Pojištění právní ochrany podnikatelů

Pojištění právní ochrany podnikatelů je určeno především pro menší podnikatele a slouží k řešení sporů vzniklých v souvislosti s jejich podnikatelskou činností. Pojištění se vztahuje jak na podnikatele samotného, tak na fyzickou osobu, která je s ním v pracovněprávním vztahu.

Pojištění právní ochrany pro řešení pracovněprávních sporů

Pojištění právní ochrany pro řešení pracovněprávních sporů se vztahuje na situace, které vzniknou pojištěnému jakožto zaměstnanci při plnění povinností vyplývajících z pracovněprávního vztahu, kdy může docházet např. k porušování Zákoníku práce, nařčení zaměstnance z nedbalosti, nebo komplikacím v případě plnění za pracovní úraz.

Dle údajů na stránkách České asociace pojišťoven pojištění právní ochrany nabízí celkem osm pojišťoven. V rámci týdenního tématu se postupně se všemi seznámíme. Dnes začínáme představením produktové nabídky České podnikatelské pojišťovny a České pojišťovny.

Česká podnikatelská pojišťovna, a.s., V.I.G.

Česká podnikatelská pojišťovna je významný hráčem především na trhu povinného ručení. Nicméně produktová nabídka pojišťovny je mnohem širší a zahrnuje také pojištění majetková a životní. Sjednat si také můžete cestovní pojištění, či pojištění odpovědnosti. Pozadu není pojišťovna ani v oblasti podnikatelských pojištění. Řadu produktů si již můžete sjednat i on-line.

Pojištění právní ochrany začala pojišťovna nabízet od června roku 2010. Pojištění je možné sjednat jako připojištění v rámci životního pojištění a to buď v základní, či rozšířené variantě. V pojistné smlouvě volíte pevnou výši spoluúčasti.

Základní varianta pojištění:

  • občanskoprávní nároky na náhradu škody
  • vlastnictví movitých věcí
  • trestní a přestupkové právo
  • pojistné právo
  • pracovněprávní spory
  • pracovně právní nároky na náhradu škody
  • vlastnictví nemovitosti
  • nájemní právo

Pojištění v rozšířené variantě zahrnuje navíc:

Před sjednáním pojištění je potřeba si pročíst pojistné podmínky a zjistit, jaká omezení a výluky se k pojištění vztahují. Jako příklad může uvést následující:

  • Pojištění v základní variantě zahrnuje oblast pojistného práva. To se týká např. těch situací, kdy máte uzavřené komerční pojištění a nejste spokojeni s postupem pojišťovna při likvidaci pojistné události. Důležité je si uvědomit, že se pojištění vztahuje na ostatní pojišťovny. Nebudete-li souhlasit s jednáním ČPP, pojištění právní ochrany nevyužijete.
  • Pojištění se nevztahuje na spory vzniklé v souvislosti s podnikatelskou činností pojištěného.
  • Pojišťovna vám nepomůže ani v situaci vyvlastnění nebo územního řízení.
  • Dostanete-li se do sporu v oblasti celního, finančního nebo daňového práva, ani zde se nemůžete na pojišťovnu obrátit.
  • Je vyloučeno využití pojištění v případě ochrany zaměstnance před diskriminací a nerovným zacházením.

Pojistné podmínky

Česká pojišťovna a.s.

Česká pojišťovna je jedním z největších pojistitelů na českém trhu. Tradici má již od roku 1827. V současnosti je součástí nadnárodní finanční skupiny PPF, kam spadá také Generali Pojišťovna. V produktové nabídce pojišťovny nalezneme velkou škálu pojistných produktů jak pro běžné občany, tak pro firemní klientelu. Velkou část produktů máte možnost sjednat prostřednictvím on-line aplikace.

Pojištění právní ochrany Česká pojišťovna nenabízí jako samostatný produkt, ale jako připojištění např. k cestovnímu pojištění, nebo majetkovému pojištění. Pojistné podmínky se liší dle toho, v rámci jakého produktu je pojištění nabízeno.

Šárka Pešková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí