Jak si hlídat zaplacení faktur?

štítek Právo čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Strašákem pro živnostníky a podnikatele je neplacení vydaných faktur. Problémy způsobují už úhrady po splatnosti, což je v Česku běžná věc. Všichni živnostníci a podnikatelé proto musí řízení pohledávek věnovat dostatečnou pozornost. V těžkých ekonomických časech dvojnásobnou péči.

Kontrola pohledávek je pro všechny OSVČ (osoby samostatně výdělečně činné) nesmírně důležitá. Každou nezaplacenou fakturu je nutné řešit ihned po uplynutí splatnosti. Zvláště pokud OSVČ vystavuje méně faktur na vyšší částky. Čím dříve se totiž nezaplaceným fakturám věnujeme, tím máme větší šanci na jejich uhrazení.

Vystavení faktury to nekončí

Řízení pohledávek není záležitostí pouze větších společností, ale také malých firem nebo individuálních podnikatelů. Malé firmy i OSVČ bez zaměstnanců musí pamatovat na to, že výkon firmy nekončí vystavením faktury. Ale teprve až uhrazením fakturované částky na bankovní účet.

 

Zákazníky prověřujeme

Právě prevence, důsledné prověření nových zákazníků je tou nejlepší obranou. Osobní doporučení, finanční zdraví odběratele, to jsou nejlepší vizitky pro uzavření zakázky. Všechny nové zákazníky je potřeba si prověřit. Zvláště, jestliže je odběřatelem firma. Odběratele tedy prověřujeme ze všech dostupných registrů dlužníků na internetu. Osobní doporučení jsou často k nezaplacení. I když má živnostník nebo podnikatel problémy s odbytem a počet zakázek klesá, tak je nutné pamatovat na to, že dokončená nezaplacená zakázka s nemalými náklady je horší než žádná zakázka. Pro malé podnikatele a firmy je pár nezaplacených zakázek likvidačních.

Když odběratel neplatí

V případě, že nám odběratel nezaplatí fakturu ani po několika urgencích (telefonicky, emailem, nejlépe osobně), tak má věřitel v praxi v podstatě tři možnosti:

  • Soudní vymáhání. Počet exekucí a návrhu na výkon rozhodnutí v Česku v posledních letech vlivem ekonomické krize dramaticky stoupl. Při soudním vymáhání je tedy nutné počítat s tím, že to bude trvat dlouho a výsledek je stejně nejasný. Počet neúspěšných exekucí každoročně stoupá.
  • Prodej pohledávky. Přímý prodej pohledávky je výhodný v tom, že ihned obdržíme peníze, což při soudním vymáhání ani při spojení s inkasní agenturou není možné. Současně však prodáváme pohledávku za nižší cenu. Cena je individuální, záleží na mnoha okolnostech.
  • Spojení s inkasní agenturou. Specializované agentury z Asociace inkasních agentur v ČR mají zkušenosti, jak nezaplacenou fakturu (smlouvu, dohodu) vyinkasovat. Nejedná se však o levnou záleožitost a využívají ji větší firmy. Provize inkasních agentur se liší v závislosti na dlužné částce, stáří pohledávky a dalších parametrech.

U nižších pohledávek přichází pro menší firmy a OSVČ do úvahy pouze první varianta. Pro firmu však není ideální žádná z uvedených možností. Proto se rozhodně vyplatí několik osobních návštěv dlužníka. Zkusit najít řešení a nějak se domluvit, např. formou splátkového kalendáře. Když však není domluva možná, tak je nutné dlužnou částku co nejdříve vymáhat soudní cestou. Při soudním vymáhání zpravidla platí, že exekutoři jsou úspěšnější u fyzických osob než u firem. Každé vymáhání dlužné částky však stojí čas, peníze a výsledek je nejasný. Prověřit si zákazníka předem a snažit se vždy nějakým způsobem dohodnout je pro malé firmy a OSVČ výhodnější než následně několik let vymáhat dlužnou částku soudní cestou.

Petr Gola

Další články k tématu OSVČ a faktury

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí