Jak pořídit dovolenou levněji?

štítky Cestování Nakupování Účty čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Ceny za identickou dovolenou během roku kolísají. Výhodným načasováním nákupu lze získat zajímavé slevy. V posledních letech je mnohdy výhodnější pořízení dovolené u renomovaných cestovních kanceláří několik měsíců dopředu než na poslední chvíli. Začátkem roku lze pořídit identickou dovolenou podstatně levněji, než následně během roku.

Základním pravidlem však je, že dovolenou kupujeme za naše úspory. Dovolená na úvěr může dostat rodinu do zbytečných finančních problémů. V případě, že nemáme v současné době na dovolenou, tak budeme raději ještě rok šetřit a pojedeme až příští rok. Dovolená na úvěr je špatným rodinným finančním rozhodnutím. Tento druh úvěru nemá zkrátka ekonomické opodstatnění.

First Minute

Nabídka „First Minute“ přináší zajímavé slevy, které postupně klesají. Čím dříve daný zájezd koupíte, tím méně za něj zaplatíte. Při koupi dovolené v prvních týdnech můžete získat i různé bonusy jako all inclusive za cenu polopenze či dítě zdarma. Při pořízení dovolené dopředu máte navíc dostatek času si dovolenou naplánovat, najít si výlety po okolí, kam byste mohli zajít. Pro rodinu s dětmi je pořízení dovolené dopředu výhodnější než koupě zájezdu na poslední chvíli, protože počet míst na poslední chvíli může být omezen.

Last Minute

Druhou možností, jak koupit dovolenou levněji než za standardní cenu, je využití akce „Last Minute“. Při koupě dovolené na poslední chvíli rovněž ušetříte. Pro rodinu s dětmi se však jedná o stresovější výběr dovolené. Musíte být připraveni během pár dní zařídit všechny záležitosti potřebné k odjezdu na dovolenou. Současně nesmíte mít problém si narychlo domluvit v práci dovolenou. Při výběru dovolené na poslední chvíli je lepší mít v záleze více destinací. Přestože je u nás nabídka výběru dovolené na poslední chvíli velmi výhodná a oblíbená, pro rodiny s dětmi je výhodnější pořízení dovolené v první moment.

Jak se dá ještě ušetřit?

V červnu nebo září pořídíte dovolenou u moře levněji než během prázdninových měsíců v červenci a srpnu. První zářijový týden je moře dostatečně teplé a počasí stálejší než v červnu. Jestliže dítě chodí ještě do školky, tak odpadá i problém s odhlašováním ze školy. Levnější jsou samozřejmě týdenní pobyty než desetidenní nebo čtrnáctidenní. Kratší dovolená u moře umožní dát si po návratu všechny věci do pořadku, uklidit, nakoupit, vyprat a v klidu se připravit na návrat do práce.

Na co si dát při výběru dovolené pozor?

Zvláště když jedeme na dovolenou s malými dětmi, tak chceme, aby všechno klapalo, aby ubytování, moře či jídlo odpovídalo naším představám. Proto je nutné výběru dovolené věnovat dostatek času. U renomovaných cestovních kanceláří platí pravidlo, že cena odpovídá kvalitě. Za nižší cenu nemůžeme očekávat stejné služby jako u dražších zájezdů. Před podepsáním smlouvy se předem v cestovní kanceláři zeptejte na všechny důležité věci (přesnou adresu ubytování, na jaký pokoj budete mít nárok, jaké služby nejsou v ceně, jaké jídlo budete dostávat, ceny základních služeb a zboží v okolí) a chtějte vidět např. co nejvíce fotek. Čím více se budete ptát, tím lépe.

Kdo zájezd skutečně pořádá?

Dneska se dá zájezd zakoupit přes internet nebo zprostředkovaně u jiné cestovní kanceláře. Vždy je však dobré vědět, která cestovní kancelář daný zájezd skutečně pořádá. Doporučení našich dobrých známých nebo rodiny je při výběru dovolené s malými dětmi tím nejlepším a získáme tak nejvíce užitečných rad.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí