Proč je státní penze nutností?

štítek Penze čtení na 3 minuty

foto: ilustrační fotografie

Důchodové systémy jsou v členských zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) rozdílné. Jedno však mají společné, a to, že je ve všech zemích určitým způsobem zavedena státní penze. Proč je ale státní penze tak důležitá? Dozvíte se v našem nejnovějším článku.

Úroveň státní penze se v zemích OECD značně liší, ale je zavedena ve všech členských zemích. Státní penze přináší určitou garanci, že občané po celoživotní práci nezůstanou v důchodovém věku bez prostředků. Státní penze totiž na rozdíl od penzijních úspor ve fondech může pružně reagovat na současnou ekonomickou situaci a legislativními změnami se udržovat na stanovené relaci k průměrné mzdě.

Státy OECD: od 40 po 80 procent

Velmi vysoké státní penze oproti předchozím výdělkům jsou v Řecku, Lucembursku, Španělsku nebo Rakousku. V těchto zemích má občan pobírající průměrnou mzdu státní penzi ve výši 80 procent předchozího výdělku. Naproti tomu ve Velké Británii, USA, Švédsku, Dánsku nebo Nizozemí má občan pobírající průměrnou mzdu státní penzi ve výši 40 procent a méně předchozího výdělku.

Úloha vlastního spoření roste

Občané ve vyspělých zemích světa počítají s tím, že státní penze bude klesat, a sami si v produktivním věku výrazně šetří na penzi. Například Britové si začínají v průměru spořit na penzi do vlastních vybraných finančních produkůt již ve 28 letech. Američané a Kanaďané ve 30 letech. Na vlastní penzi si v Británii, Kanadě či USA spoří více než 80 procent všech občanů. Není jistě bez zajímavosti, že důchodci z těchto zemí patří mezi nejoptimističtější.

Velká Británie, USA a Irsko jsou země, kde je příjem z vlastního spoření v průměru v důchodovém věku vyšší než státní penze. V Kanadě, na Novém Zélandu nebo v Belgii jsou soukromé úspory sice nižším, ale pořád velmi důležitým finančním zdrojem. Ve věkové skupině do 75 let je ve Velké Británii na státní penzi závislá pouze třetina důchodců. Čím mladší penzisté jsou, tím více druhů příjmů v penzi ve Velké Británii mají (např. individuální pojištění a příjmy ze soukromého dobrovolného pojištění).

Dobrovolné nebo povinné fondové spoření?

Přestože v Nizozemí, Švédsku nebo Dánsku velmi dobře funguje systém s povinným fondovým spořením občanů v produktivním věku, je pro Česko lepším řešením dobrovolné spoření na penzi, se kterým počítá důchodová reforma. Nizozemí, Švédsko či Dánsko mají zcela jiné ekonomické základy, jinou kulturu, dlouhodobě stabilní makroekonomická data, propracovanější finanční systém, a proto nelze tento systém převést do Česka. Implementace povinného fondového spoření na penzi selhala např. v Maďarsku, které je nám ekonomicky bližší. Maďaři tak přišli o své povinné úspory ve fondech. Maďarsko totiž v důsledku nedostatku financí přesunulo povinné soukromé úspory na penzi do státní kasy.

Státy podporují dobrovolné spoření na penzi

I při legislativních změnách v penzijních systémech ve světě rok od roku stoupá úloha vlastního zabezpečení na penzi. Vlády jednotlivých zemí podporují výrazně vlastní zabezpečení na penzi, a to především daňovými stimuly, kdy jsou určité investice či spoření osvobozeny od daně nebo snižují daňových základ apod. Další možností je přímo státní příspěvek, jako je tomu v Česku u penzijního připojištění. Daňové úlevy jsou však nejběžnější formou podpory vlastního zabezpečení na důchod.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí