OSVČ a nemoc v roce 2025

štítek Pojištění čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Podnikatelé a živnostníci mají nárok na nemocenskou pouze v případě splnění zákonných podmínek. Jak se liší podmínky pro přiznání nemocenské od podmínek pro přiznání invalidního důchodu? Jak vysokou nemocenskou lze dostávat na účet v roce 2025?

Osoby samostatně výdělečně činné mají nárok na nemocenskou pouze v případě účasti na dobrovolném nemocenském pojištění. Ani OSVČ účastny v dobrovolném měsíčním daňovém paušálu nemají v rámci povinné měsíční platby nárok na nemocenskou a pro případné čerpání nemocenské si rovněž musí platit dobrovolné nemocenské pojištění.

Praktický příklad

Zaměstnanec Aleš vykonává vedlejší samostatnou výdělečnou činnost a aktuálně je nemocný. Pan Aleš bude mít nárok na náhradu mzdy a následně nemocenskou od svého zaměstnavatele. Výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti nemá žádný vliv na výpočet náhrady mzdy a nemocenské ze zaměstnání.

Sazba dobrovolného nemocenského pojištění

Dobrovolné nemocenské pojištění činí 2,7 % z vyměřovacího základu. I když si OSVČ platí dobrovolné nemocenské pojištění, tak nemůže dostávat nemocenskou dříve než od patnáctého dne pracovní neschopnosti.

Pro invalidní důchod je rozhodující povinné sociální pojištění

Platba sociálního pojištění je pro všechny OSVČ vykonávající hlavní samostatnou výdělečnou činnost povinná. V případě účasti v dobrovolném měsíčním paušálním daňovém režimu je platba povinného sociálního pojištění zahrnuta v měsíční daňové platbě. Pro případný nárok na invalidní důchod je přitom rozhodující právě platba na povinném sociálním pojištění. To v praxi znamená, že invalidní důchod může být přiznán i osobě samostatně výdělečně činné, která si nikdy neplatila dobrovolné nemocenské pojištění.

Vyšší platba = vyšší nemocenská

Právě od placené měsíční částky na dobrovolném nemocenském pojištění se odvíjí částka nemocenské, na kterou mají OSVČ v případě pracovní neschopnosti nárok. Při výpočtu nemocenské rovněž dochází k redukci denního vyměřovacího základu. Redukční hranice jsou stejné jako je tomu v případě zaměstnanců, v roce 2025 jsou redukční hranice 1552 Kč, 23258 Kč a 4656 Kč. Zápočet do první redukční hranice je z 90 %, ve druhé redukční hranici z 60 % a ve třetí redukční hranici z 30 %. Samotná částka nemocenské následně činí v prvních 16 dnech nároku na nemocenskou 60 % redukovaného denního vyměřovacího základu, v následujících 30 dnech již 66 % redukovaného denního vyměřovacího základu a v následujících dnech 72 % redukovaného denního vyměřovacího základu.

Výše nemocenské v roce 2025

V přiložené tabulce máme pro názornost vypočtenu nemocenskou za třicet dní (od patnáctého kalendářního dne) v závislosti na měsíční platbě OSVČ na dobrovolném nemocenském pojištění v roce 2025.

Měsíční platba Částka nemocenské
300 Kč 6220 Kč
500 Kč 10332 Kč
700 Kč 14474 Kč
900 Kč 18616 Kč
1100 Kč 22728 Kč
1300 Kč 26690 Kč

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí