Srpnová inflace nad inflačním cílem, změní ČNB svou strategii?

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Inflace v průběhu srpna oproti předchozímu měsíci vzrostla o 0,3 %, což odpovídá meziroční inflaci ve výši 2,2 %. Inflace v ČR je tak již druhý měsíc po sobě nad inflačním cílem 2 %. Srpnová inflace překvapila i analytiky, kteří očekávali hodnotu 2 %. Inflace se tak nevyvíjí ani v souladu s prognózou ČNB, která počítala s inflací 1,8 %.

Co zdražovalo nejvíce?

Čísla o inflaci nám vždy umožní porovnat růst cen buď meziměsíčně, nebo meziročně. V meziměsíčním porovnání nejrychleji zdražovaly alkoholické nápoje a tabák (1,2 %) a rekreace a kultura (0,9 %). Jelikož šlo o prázdninový měsíc, kdy většina lidí odpočívá, právě tyto dvě položky přispívají k pocitu silného růstu cen.

V meziročním srovnání byla inflace nejvyšší v kategorii stravování a ubytování (7,0 %), vzdělávání (6,6 %) a alkoholické nápoje a tabák (4,7 %). Nárůst cen v restauracích začíná být problémem. Jelikož nic nenasvědčuje zlepšení situace v tomto sektoru, čeká nás pravděpodobně scénář, kdy lidé začnou šetřit a navštěvovat restaurace méně často.

Jedná se totiž o výdaj, který lze velmi snadno omezit. Pokud v příštích měsících zaznamenáme zprávy o zavírání restaurací nebo propouštění v tomto sektoru, bude to potvrzení, že Češi mají hluboko do kapsy. Krize spotřebitelů je velmi blízko. Dobrým indikátorem šetření může být i pokles nákupu nových automobilů, protože jednou z nejjednodušších a nejefektivnějších úspor pro rodinný rozpočet je odložení výměny auta na další rok.

Problém pro ČNB?

Pokud se díváme pouze na srpnovou inflaci, není důvod k velké panice. Inflace sice nedosáhla cíle, ale stále se nachází v tolerančním pásmu 3 %. Na druhou stranu je otázkou, jaká bude celková inflace v roce 2024? V tuto chvíli to totiž vypadá, že inflace směřuje k 3 %. A vzhledem k tomu, že ČNB snížila své sazby velmi rychle, rozdíl mezi inflací a úrokovými sazbami není příliš velký. Jinými slovy se můžeme ptát, zda současná výše sazeb je dostatečně restriktivní pro udržení inflace trvale pod 2 %.

Vývoj peněžní zásoby M2 za posledních pět let
Druhým velkým problémem je nárůst peněžního objemu, který sleduje indikátor M2. Tento indikátor udává množství peněz v oběhu. Jak můžeme vidět na grafu, množství peněz v české ekonomice roste svižným tempem. Nárůst indikátoru M2 znamená, že se v budoucnu projeví inflací. Vzhledem k tomu, že úrokové sazby klesnou ještě více v roce 2025, můžeme očekávat zvýšený zájem o půjčky. Právě nové půjčky přispějí k rychlejšímu nárůstu objemu peněz v ekonomice. ČNB by z tohoto důvodu měla být velmi opatrná při snižování sazeb.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí