Předčasné důchody v roce 2025

štítky Penze Právo čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Do předčasného důchodu je možné odejít nejdříve tři roky před dosažením řádného důchodového věku, přičemž je však nutné počítat s trvalým krácením za předčasnost. Finanční rozdíl mezi řádným a předčasným důchodem se opět lehce zvýší. Proč?

Měsíční částka předčasného důchodu závisí nejenom na výši rozhodných příjmů před odchodem do předčasného důchodu, získané době pojištění v celých ukončených letech, ale i na krácení za předčasnost, které se provádí za každých 90 kalendářních dní předčasnosti. Čím dříve se do předčasného důchodu odejde, tím vyšší krácení.

Krácení je trvalé a nepřepočítává se

Předčasný důchod je vždy nižší než řádný starobní důchod, neboť krácení u předčasného důchodu je trvalé a při dosažení řádného důchodového věku se částka důchodu nepřepočítává. Předčasní důchodci navíc musí počítat s omezenou možností výdělku, když nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění.

Finanční rozdíl se zvyšuje

Výpočet starobního důchodu v roce 2025 bude výhodnější než výpočet důchodu v roce 2024. Důvodem je posunutí první redukční hranice a výhodnější přepočet dřívějších příjmů. Vzhledem k tomu, že krácení u předčasného důchodu se provádí z výpočtového základu příslušným procentem za každý interval krácení, tak rozdíl mezi případným řádným starobním důchodem a předčasným důchodem bude v korunovém vyjádření opět vyšší (výpočtové základy v průměru stoupnou). Rovněž platí, že v korunovém vyjádření si více pohorší odchodem do předčasného důchodu lidé s vyššími příjmy.

Krácení 1,5 % za každý interval krácení

Předčasný důchod je nižší oproti řádnému starobnímu důchodu nejenom z důvodu krácení za předčasnost, ale i z důvodu získání nižší doby pojištění, než když se pracuje až do dosažení řádného důchodového věku. Krácení u předčasného důchodu činí 1,5 % z výpočtového základu za každý interval krácení.

Rozhodnutí je individuální

I když je předčasný důchod vždy nižší než řádný důchod, tak může být pro některé občany zajímavým řešením životní situace, např. ze zdravotního, rodinného, pracovního či osobního důvodu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí