Jakou reakci čekat na trzích po útoku na Trumpa?

štítek Investice přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Nejenom dění ve Francii, ale i v USA nám připomíná prolnutí politiky a finančního světa. Pro světové trhy jsou různé krize a nečekané události zdrojem zvýšené volatility. Právě během vysoké volatility lze na trzích velmi rychle zbohatnout, nebo samozřejmě přijít o větší část úspor. Útok na Donalda Trumpa bude jistě takovou příležitostí.

Dobrá zpráva pro bitcoin, zlato a švýcarský frank

Tři aktiva zmíněná v našem nadpisu by měla reagovat na nestabilitu způsobenou pokusem zabít amerického kandidáta na prezidenta růstem. Důvod je evidentní. Všechny tři aktiva jsou totiž dnes symbolem bezpečného přístavu. Pozitivní reakci na bitcoinu jsme mohli pozorovat již během neděle, kdy se bitcoin znovu vrátil zpět nad hranici 60000 dolarů.

Zlato má navíc výhodu oproti bitcoinu a švýcarskému franku v tom, že již nyní se pohybuje velmi blízko svých historických maximálních hodnot. Útok na Donalda Trumpa tak může zlatu dodat dostatečně silný impulz k proražení historické hodnoty. Technická analýza grafů nás učí, že když dojde k silnému proražení této rezistence, cena zlata může začít strmě růst. A vzhledem k současné nepřehledné situaci ve světě, růst ceny zlata nebude žádné překvapení.

Trump v Bílém domě

Bezprostřední reakce trhů na pokus o zabití Donalda Trumpa může být velmi krátká. Zvláště pak, když nebudou žádné nové informace okolo útoku nebo z okruhu atentátníka. Nepovedený atentát zvýšil šance na znovuzvolení Donalda Trumpa. Slabý Joe Biden to bude mít nyní velmi těžké. Zde vyvstává otázka, jak budou trhy reagovat v případě znovuzvolení Donalda Trumpa.

Trump bude pokračovat ve své kapitalistické vizi fungování americké ekonomiky, kdy bude tlumit státní výdaje a omezovat různá nařízení, která komplikují podnikatelům život. Jediný háček je v tom, že Trumpův styl řízení je značně proinflační. A právě nový inflační impulz by dost komplikoval aktuální práci amerického Fedu, který chce pomalu, ale jistě inflaci v USA porazit.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí