Poradna: Jaký mohu mít příjem z dohody v předčasném důchodu?

štítky Penze Poradna čtení na 3 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Simona: Odešla jsem začátkem roku do předčasného důchodu o tři roky dříve. Přes léto mám možnost si přivydělat na dohody o provedení práce. Vím, že v předčasném důchodu jsou nějaká omezení a že se měly podmínky práce na dohodu od léta měnit. Kolik si nakonec mohu jako předčasná důchodkyně přivydělat?

Předčasní důchodci nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění. Předčasní důchodci, kteří takový příjem mají, nemohou po dané období pobírat předčasný důchod na účet.

Omezení platí do řádného důchodového věku

Výdělečná činnost předčasných důchodců je tedy značně omezena. Jakmile však předčasný důchodce dosáhne řádného důchodového věku, tak již může mít libovolně vysoký příjem. V řádném důchodovém věku je možné pracovat na smlouvu na dobu neurčitou s libovolně vysokou hrubou mzdou.

Příjmové limity u dohody o provedení práce a dohody o pracovní činnosti

Zaměstnání v předčasném důchodu je možné pouze na některou z pracovních dohod, tedy dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti, přičemž hrubá měsíční odměna musí být do limitu pro neplacení sociálního pojištění. V roce 2024 se neplatí sociální pojištění z dohody o provedení práce, když je hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně. Z dohody o pracovní činnosti se v letošním roce neplatí sociální pojištění, jestliže je hrubá měsíční odměna 3999 Kč a méně.

Nutnost hlídaní měsíční odměny

V případě, že budete mít hrubou odměnu z pracovních dohod do limitu pro neplacení sociálního pojištění, tak budete moci mít současně příjem formou předčasného důchodu a odměny ze zaměstnání.

Možnost práce pro více zaměstnavatelů současně

Dle aktuálně platné legislativy je možné pracovat na dohodu o provedení práce pro více zaměstnavatelů současně a přitom se limit pro neplacení sociálního pojištění sleduje u každého zaměstnavatele zvlášť.

Splnění zákonné podmínky a odměna třeba i 30000 Kč měsíčně

V praxi je tedy možné v předčasném důchodu pracovat např. pro dva či tři zaměstnavatele a u každého mít hrubou měsíční odměnu ve výši 10000 Kč a méně. Ani z jedné dohody o provedení práce se v takovém případě nebude platit sociální pojištění a bude splněna zákonná podmínka pro možnost přivýdělku v předčasném důchodu.

Změny se posunuly na rok 2025

Skutečně měly od července letošního roku platit změny ohledně zdanění dohod o provedení práce, což by mělo vliv i na možnost Vašeho výdělku během letních měsíců. Limit při práci pro jednoho zaměstnavatele na dohodu o provedení práce pro neplacení sociálního pojištění se měl zvýšit na 10500 Kč, ale při práci pro více zaměstnavatelů měl platit limit pro neplacení sociálního pojištění do souhrnné měsíční odměny ve výši 17500 Kč. Tyto změny však od července nakonec neplatí a zdanění dohod o provedení práce se změní až od roku 2025.

Zhoršení podmínek od příštího roku

Přivýdělek na více dohod o provedení práce současně bude daňově méně výhodný, u dalších dohod o provedení práce by měl platit stejný limit pro neplacení sociálního pojištění jako je u dohod o pracovní činnosti. Při práci pro více zaměstnavatelů současně si budou moci předčasní důchodci vydělat méně.

Závěrem

Nyní v létě si můžete přivydělat na dohodu o provedení práce maximálně 10000 Kč měsíčně, přičemž však můžete pracovat i pro více zaměstnavatelů současně. Příští rok však již bude platit snížený příjmový limit při práci pro více zaměstnavatelů současně.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí