Fed zůstává nadále velmi jestřábí

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

I v červnu zůstanou americké úrokové sazby beze změny. Americký Fed se na tom shodl na svém zasedání 12. června. Toto zasedání bylo velmi sledované, protože jsme se dozvěděli ekonomický výhled na konec roku 2024. Jak moc se změnily tyto prognózy od posledního zveřejnění?

Dobrá nálada před rozhodnutím

Zasedání Fedu se konalo přesně ve stejný den, kdy jsme se dozvěděli čísla americké inflace. Americký statistický úřad zveřejnil jádrovou inflaci za květen 2024. Jádrová inflace činila 3,4 % oproti očekávaným 3,6 %. To je výrazný posun k lepšímu cíli. Americké trhy, ale i Bitcoin, na tato čísla reagovaly silně pozitivně. Tím pádem bylo rozhodnuto, že ať řekne Fed cokoliv večer, obchodníci zůstanou silně pozitivně naladěni.

Jestřábí Fed

Dobrá čísla americké inflace sehrála pozitivní roli, protože jak výhled na americkou ekonomiku, tak i tiskovka Jeroma Powella byla jestřábí. Podle výhledu se většina amerických centrálních bankéřů kloní pouze k jednomu snížení sazeb v roce 2024. V posledním výhledu se mluvilo o dvou až třech sníženích sazeb v roce 2024. Powell tak potvrdil jen to, co si myslela většina analytiků. Fed svoje sazby nebude snižovat rychle. Během tiskové konference Powell několikrát opakoval, že sazby zůstanou ještě dlouho vysoko. Mnohem delší dobu, než trhy předpokládají.

Dopady rozhodnutí

Bezprostřední dopady na finanční trhy byly minimální. I přes logické ztráty způsobené výhledem na jedno snížení sazeb v roce 2024, trhy uzavřely v plusu. Od začátku roku si akciové trhy vždy najdou další motiv k růstu nezávisle na americké měnové politice. I tentokrát to bude stejné.

V dlouhodobém horizontu se však efekt vysokých sazeb bude čím dál více propisovat do reálné ekonomiky. Americké HDP by mělo zpomalovat, americký státní dluh dále růst svižným tempem a dění kolem regionálních amerických bank bude houstnout. Rozhodnutí Fedu nepotěšilo ani ECB a naši ČNB, protože v kontextu stabilních vysokých sazeb na americkém dolaru bude stále těžší rozvolňovat měnovou politiku.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí