Splácení hypotéky může být odrazovým můstkem pro kariéru

štítky Hypoteční úvěry Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Zadlužit se na dlouhou dobu dopředu a pořídit si vlastní bydlení nebo bydlet v nájmu? Na tuto otázku neexistuje univerzálně správná odpověď, neboť záleží na osobní životní situaci. Splácení hypotéky je sice dlouhodobý finanční závazek, ale současně může daná situace pomocí s pozicí u zaměstnavatele. Proč?

Měsíční splátka hypotéky má pochopitelně zásadní vliv na rodinné finanční hospodaření. Pro rodinu se jedná o povinný výdaj, který snižuje možné výdaje za zábavu. Právě touha mít vyšší příjmy a moci cestovat a věnovat se svým koníčkům i během splácení hypotéky je pro některé občany „ekonomickým motorem“, kdy hledají další možnosti příjmů nebo finančně atraktivnější zaměstnání. Splácení hypotéky je velmi výrazným impulsem pro zvýšení ekonomické aktivity. Pro přivýdělek je atraktivní zejména dohoda o provedení práce, kde je do hrubé měsíční odměny nepřesahující 10000 Kč nižší zdanění, neboť se neplatí sociální a zdravotní pojištění. Na dohodu o provedení práce je přitom možné pracovat pro více zaměstnavatelů současně.

Hypotéka posiluje pocit zodpovědnosti

Zaměstnanci splácející hypotéku jsou zpravidla velmi zodpovědní a své pracovní pozice si cení, neboť nad nimi neustále "visí" nutnost pravidelné měsíční úhrady. V praxi jsou tak velmi často pracovní výkony zaměstnanců s hypotékou velmi kvalitní, což má následně pozitivní vliv na jejich pracovní kariéru. Paradoxně tak dochází i k situacím, že díky splácení hypotéky se rodinná finanční situace zlepší. Zaměstnanci s hypotékou musí řešit i závažné pracovní problémy, nemohou tak snadno odcházet ze zaměstnání jako zaměstnanci bydlící v nájmu, kteří se mohou snadno přestěhovat do jiného města. Fluktuace zaměstnanců s hypotékou je tedy nižší než u zaměstnanců bydlících v nájmu.

Úspěšné rodinné hospodaření

Uvažování o pořízení vlastního bydlení na hypotéku je důvodem pro důkladnou revizi v rodinném hospodaření. Finanční plánování během splácení hypotéky by mělo být samozřejmostí. Mnohdy teprve zájem o hypotéku donutí žadatele o udělání pořádku ve financích, někdy je následně dopad na rodinné hospodaření nižší, než by se na první pohled zdálo, neboť optimalizace rodinných výdajů a promyšlené a důsledné finanční plánování najde „zajímavé finanční rezervy“.

Petr Gola

Další články k tématu Hypotéka a daně

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí