Poradna: Nízký invalidní důchod

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Rudolf: Byl mi přiznán invalidní důchod druhého stupně ve výši pouze necelých 7800 Kč. Přijde mi to neskutečně nízké. Je to tak v pořádku?

Měsíční částka přiznaného invalidního důchodu závisí na celém průběhu pojištění, tedy rozhodných příjmech před přiznáním invalidity, získané době pojištění (včetně dopojištěné doby pojištění) a právě přiznaném stupni invalidity.

Bez znalosti průběhu pojištění nelze provést kontrolu

Vzhledem k tomu, že neznám detailně Váš průběh pojištění, tak Vám nemohu sdělit, zdali je ve Vašem případě vše v pořádku a zdali třeba nebyla zohledněna nějaká doba pojištění. Invalidní důchod druhého stupně může být vysoký cca 7800 Kč, jedná se o podprůměrnou částku invalidního důchodu druhého stupně, neboť v polovině letošního roku činil průměrný invalidní důchod druhého stupně 11461 Kč.

Orientační výpočty invalidního důchodu si můžete provést v naší kalkulačce:

Kalkulačka invalidního důchodu

Řešení finanční situace

Vzhledem k tomu, že se doba pobírání invalidního důchodu druhého stupně nehodnotí jako náhradní doba pojištění pro výpočet starobního důchodu, tak se předpokládá, že příjemci invalidního důchodu druhého stupně budou pracovat a mít vlastní příjem podléhající platbě na sociálním pojištění. V případě, že nemáte kromě invalidního důchodu druhého stupně žádné další příjmy, tak Vám doporučuji si požádat o sociální dávky na místně příslušném úřadu práce, např. o příspěvek na bydlení. Souběh invalidního důchodu a příspěvku na bydlení je možný.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí