Datová schránka a bankovní identita

štítek Praktické tipy přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Přestože pro většinu lidí je vyřízení datové schránky nebo bankovní identity dobrovolnou činností, tak tyto kroky výrazně usnadňují administrativu a papírování. Jak si tedy zřídit datovou schránku nebo bankovní identitu?

Bankovní identitou se lze pohodlně přihlašovat v internetovém světě a pomáhá občanům vyřizovat různé záležitosti, zejména vůči státu. Zřídit si bankovní identitu je snadné a zvládne to každý majitel bankovního účtu u své banky.

Jak bankovní identita funguje?

Občané mající aktivovanou bankovní identitu u své banky mají zřízeny přihlašovací údaje – uživatelské jméno a heslo, přičemž tyto údaje lze změnit. Díky bankovní identitě je možné využívat např. portály České správy sociálního zabezpečení nebo Ministerstva práce a sociálních věcí nebo využívat portál Mojedane.cz. Vzhledem k tomu, že majitele bankovního účtu již banka v minulosti identifikovala na základě osobních dokladů při zřízení účtu, tak je vyřízení bankovní identity snadnou záležitostí, kterou lze zpravidla vyřídit v mobilní aplikaci příslušné banky. Při případných problémech lze vše vyřešit osobní návštěvou na pobočce. Bankovní identita je bezplatná.

Datová schránka pro OSVČ povinná

Zatímco pro OSVČ je od letošního roku zřízení datové schránky povinné ze zákona a v prvních měsících letošního roku jim přišly potřebné pokyny k aktivaci zřízené datové schránky, tak pro ostatní občany je dobrovolné. V praxi se však dobrovolné zřízení vyplatí i občanům, kteří častěji komunikují s veřejnou správou. V takovém případě se totiž dostávají veškeré „veřejné dokumenty“ právě prostřednictvím datové schránky, nehrozí tak riziko ztráty či nevyzvednutí důležitého dokumentu. Datová schránka zjednodušeně řečeno funguje jako zabezpečený email, takže její ovládaní je snadné a intuitivní. Navíc lze zřídit upozornění na obdržení nového zprávy do datové schránky. Zřízení datové schránky je jednoduché, v praxi nejběžnější způsob je osobní jednání na Czech POINTU, přičemž žadatel o datovou schránku se prokáže občanským průkazem. Žádost o datovou schránku je bezplatná.

Petr Gola

Další články k tématu Jak na doklady

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí