Vyřízení řidičského průkazu

štítky Auto–moto Praktické tipy Právo přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

O vydání prvního řidičského průkazu nebo nového řidičského průkazu, pokud se blíží konec jeho platnosti, je nejjednodušší požádat na místně příslušném obecním úřadu s rozšířenou působností. Jaké jsou poplatky spojené s vyřízením řidičského průkazu?

Jednotlivé obecní úřady mají on-line systémy pro objednání k vyřízení nového řidičského průkazu, tak tato povinná administrativa nezabere příliš času. V případě blížícího se konce platnosti řidičského průkazu se tedy stačí objednat a ve smluvený termín se na úřad dostavit s platným občanským průkazem a starým řidičským průkazem. Žádost se vyplní na místě a pořídí se i příslušná fotografie.

Lhůty pro vyřízení řidičáku

Klasická lhůta pro výměnu řidičského průkazu je 20 dní od podání žádosti. Ze zákona je možné si nechat vyřídit řidičský průkaz i ve zrychlené 5denní lhůtě, v tomto případě je nutné počítat s úhradou ve výši 700 Kč.

Žádost o první řidičský průkaz

Při vyřizování prvního řidičského průkazu je nutné k žádosti přiložit posudek o zdravotní způsobilosti a doklad o odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel (nesmí být starší 6 měsíců). Samozřejmostí je nutnost se identifikovat platným občanským průkazem. Splatnost řidičského průkazu pro osobní automobily je 10 let. Vhodné je v zákonném předstihu, tj. nejdříve tři měsíce dopředu před koncem platnosti, si požádat o nový řidičský průkaz. Řídit s prošlým řidičským průkazem se totiž rozhodně nevyplatí.

Ceník za řidičské průkazy

Za výměnu řidičského průkazu se správní poplatek neplatí. Za vydání nového řidičského průkazu z důvodu změny jména, rozšíření skupin nebo z důvodu jeho ztráty či odcizení se platí správní poplatek 200 Kč. Za zrychlené vydání do pěti pracovních dní potom výše zmíněných 700 Kč.

Petr Gola

Další články k tématu Jak na doklady

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí