Poradna: Předčasný důchod a vratka daně

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Eva: Od ledna do konce května jsem byla zaměstnána, nyní jsem na úřadu práce a v půlce prosince si půjdu požádat o předčasný důchod. Dočetla jsem se, že v takovém případě vzniká nárok na vrácení daně. Jak to prosím je?

Za rok 2022 budou mít nárok na vrácení daně z příjmu občané, kteří odešli v průběhu roku 2022 do důchodu, a kteří během roku 2022 zaplatili nějakou částku na dani z příjmu v jednotlivých měsíčních výplatách. Komu během roku 2022 nebyla z výplaty sražena žádná daň z příjmu, ten nemůže z důvodu odchodu do důchodu během roku 2022 obdržet žádnou daň z příjmu zpět. Daň z příjmu není placena u nízkých mezd, kdy je sleva na poplatníka vyšší než vypočtená daň z příjmu.

Roční sleva na poplatníka

V daňovém přiznání nebo v ročním zúčtování daně se totiž vždy uplatní sleva na poplatníka v plném rozsahu, za rok 2022 ve výši 30840 Kč. Sleva na poplatníka se nekrátí ani pokud je výdělečná činnost vykonávána pouze po část roku. Občané, kteří tedy odejdou do starobního důchodu v průběhu roku nevyužijí slevu na poplatníka v plném rozsahu a část daně následně dostanou zpět.

Praktický příklad

Pan XY odešel koncem září do předčasného důchodu. Na dani z příjmu zaplatil za měsíce leden až září 24750 Kč. Tato částka se získá součtem zaplacené zálohové daně za jednotlivé měsíce z výplatních pásek. Pan XY tedy nevyužil měsíční slevu na poplatníka ve výši 2570 Kč za měsíce říjen až prosinec, celkem tedy ve výši 7710 Kč. Z důvodu odchodu do předčasného důchodu tedy vznikne panu XY nárok na daňovou vratku v této výši. Svého bývalého zaměstnavatele požádá pan XY o roční zúčtování daně za rok 2022.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí