Poradna: Vdova a předčasný důchod

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Jitka: Po zemřelém manželovi pobírám vdovský důchod, nyní přemýšlím o odchodu do předčasného důchodu. Jaký vliv má na můj důchod výběr termínu odchodu do starobního důchodu?

Pokud je vdovský důchod vyplácen samostatně, potom se skládá ze základní výměry a procentní výměry. Základní výměra činí v letošním roce 3900 Kč (jako u všech ostatních důchodů) a procentní výměra vdovského důchodu činí polovinu procentní výměry důchodu, který zemřelý manžel pobíral nebo na který by měl nárok. Během let se i vdovský důchod valorizuje, stejně jako ostatní důchod.

Nárok na dva důchody

Pokud jsou však splněny podmínky pro výplatu dvou státních důchodů, v praxi nejčastěji právě vlastního starobního důchodu a vdovského důchodu, potom se vyplácí v plné výši pouze vyšší z těchto dvou důchodů a z nižšího důchodu náleží polovina procentní výměry důchodu. Základní výměra důchodu náleží vždy pouze jednou.

Závěrem

V dotazu nepíšete, jak vysoký vdovský důchod nyní pobíráte a ani Váš očekávaný předčasný důchod. Zpravidla je vlastní starobní důchod vyšší a v takových případech se při odchodu do starobního důchodu vdovský důchod sníží, neboť náleží již pouze polovina jeho procentní výměry. Z finančního hlediska tedy pro Vás stojí za úvahu, zdali nemůžete ještě pracovat a odejít do řádného starobního důchodu nebo předčasného důchodu později. Čím později se do předčasného důchodu odejde, tím nižší krácení a vyšší měsíční částka vlastního předčasného důchodu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí