Poradna: Podnikání a zvýšení důchodu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Luboš: Před více než rokem jsem odešel do důchodu, ale stále podnikám. Dočetl jsem se, že zaměstnaným důchodcům se zvyšuje důchod, jak je to ale u podnikajících důchodců, děkuji.

V řádném důchodovém věku nejsou žádná omezení ohledně příjmu, lze pracovat i podnikat bez omezení. Pokud je výdělečnou činností, ze které je odváděno sociální pojištění, získáno alespoň 360 kalendářních dní, potom je možné si požádat o zvýšení důchodu. Bez podané žádosti se však žádný důchod automaticky nezvýší. Při splnění zákonných podmínek se zvýší výpočtový základ o 0,4 % za každých 360 kalendářních dní.

Povinnost účasti na pojištění

Při výkonu samostatné výdělečné činnosti v důchodu se jedná o výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti. Jestliže je v těchto případech hrubý zisk do limitu, potom se z vedlejší samostatné výdělečné činnosti sociální pojištění vůbec neplatí. Pro zvýšení starobního důchodu z důvodu podnikání je však nutné, aby se ze samostatné výdělečné činnosti sociální pojištění platilo. Na doplnění uvádím, že v roce 2022 se při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti po celý kalendářní rok sociální pojištění neplatí, když je hrubý zisk nižší než 93387 Kč.

O kolik se důchod zvýší?

V penzi je každé zvýšení měsíčního důchodu pozitivní, prací v důchodu se měsíční částka důchodu zvýší zpravidla v rozmezí 60 Kč až 120 Kč. Přesná částka zvýšení závisí na částce výpočtového základu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí