Poradna: Termín odchodu do důchodu v příštím roce

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Anna: V dubnu příštího roku dosáhnu důchodového věku, zaměstnavatel by byl rád, kdybych pracovala co nejdéle. Liší se během roku nějak výpočet důchodu.

Během celého roku 2023 se bude starobní důchod počítat dle stejné výpočtové formule. Do výpočtové formule důchodu budou tedy vstupovat stejné vstupní údaje, ať se do starobního důchodu odejde v lednu nebo v prosinci 2023.

Práce na procenta nebo současné pobírání důchodu a mzdy

Jestliže budete chtít i po dosažení řádného důchodového věku stále pracovat, potom máte na výběr dvě možnosti:

  • Odejít do starobního důchodu a pobírat státní důchod a mzdu ze zaměstnání současně. Přiznání starobního důchodu není překážkou pro možnost zaměstnání. V řádném starobním důchodu je možné pracovat i na smlouvu na dobu neurčitou s libovolně vysokou mzdou, a to i pro současného zaměstnavatele.
  • Druhou možností je pozdější odchod do důchodu a práce na tzv. procenta. Z důvodu přesluhování je následný výpočet starobního důchodu výhodnější. Zvýšení se v takovém případě počítá za každých odpracovaných 90 kalendářních dní. Druhá varianta se vyplatí až v delším období, protože aktuální měsíční příjem je v první variantě vyšší (pobírá se mzda i důchod současně) a následný vyšší důchod při volbě druhé varianty tento finanční rozdíl během let postupně smazává. Konkrétní propočty závisí na průběhu pojištění. V praxi většina lidí volí první variantu.

Ukončení celého roku pojištění

Na doplnění uvádím, že při výpočtu starobního důchodu platí, že výši důchodu zvyšuje každý celý ukončený rok pojištění. V praxi tak někteří občané odchází o nějaký týden do důchodu později (záleží na průběhu pojištění) právě za účelem ukončení celého dalšího roku pojištění.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí