Poradna: Jak se liší částka výchovného?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Jitka: Vychovala jsem čtyři děti, proto by mě zajímalo, jak se liší částka výchovného na děti, když se odejde do důchodu koncem letošního roku nebo začátkem příštího roku.

Měsíční částka starobního důchodu se z důvodu výchovného zvyšuje o 500 Kč na každé dítě, vždy však pouze jednomu z rodičů, zpravidla ženám. Výchovné zvyšuje důchod od ledna 2023. Na částku výchovného nemá vliv, zdali bude starobní důchod přiznán do konce roku 2022 nebo v průběhu roku 2023. Ve všech těchto případech bude částka výchovného 500 Kč na každé dítě. V dalších letech se bude částka výchovného valorizovat, v tuto chvíli však není přesná částka výchovného známa.

Předčasnost nemá vliv na výchovné

Zatímco příjemce invalidního důchodu nemá na výchovné nárok, tak příjemce předčasného důchodu ano. Výchovné náleží pouze ke starobnímu důchodu, ať už řádnému nebo předčasnému. Invalidní důchodci obdrží výchovné v budoucnu, jakmile budou mít nárok na vlastní starobní důchod. Měsíční částka výchovného je stejná v případě přiznání řádného starobního důchodu i předčasného důchodu.

Příjem dětí nerozhoduje

Částka výchovného je stejná bez ohledu na skutečnost, kolik vychované dítě zaplatilo na sociálním pojištění nebo kolik let odpracovalo. Průběh pojištění dítěte částku výchovného nijak neovlivňuje.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí