Poradna: Kdy si zažádat o důchod

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Jiří: Mám dotaz ohledně odchodu do řádného důchodu, který mi nastane v polovině února příštího roku. Kdy si mám jít vyřídit všechny formality, na konci roku 2022 nebo je výhodnější si zažádat až začátkem příštího roku.

Měsíční částka Vašeho starobního důchodu bude záviset na termínu přiznání starobního důchodu, a nikoliv na termínu podání žádosti. O starobní důchod je možné si požádat dopředu i zpětně. Nejdříve je možné si o starobní důchod požádat 4 měsíce před požadovaným termínem. Zákonná lhůta pro vyřízení důchodu je 90 dní.

V případě, že se při přiznání a výpočtu důchodu neobjevují nějaké komplikace, tak je důchod přiznán výrazně dříve a před zákonným termínem. Na doplnění uvádím, že při zpětné žádosti o starobní důchod je důchod vyplacen maximálně pět let zpětně.

Předběžný výpočet důchodu

Ještě před podáním žádosti o důchod si můžete zkontrolovat, zdali všechny údaje, které má ČSSZ ve své databázi odpovídají skutečnosti a případné nesrovnalosti ještě vydokladovat. Předběžný výpočet starobního důchodu si v tuto chvíli provést nemůžete, neboť výpočtová formule důchodu pro rok 2023 není ještě známá. Potřebné parametry budou k dispozici pravděpodobně ve druhé polovině měsíce září.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí