Ohrozí inflace dluhopisy?

štítek Investice čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Při vyslovení této otázky si možná myslíte, že se vás to netyká, protože žádné dluhopisy nevlastníte a spekulativní nákupy na finančních trzích neděláte. Ale možná jste jedni z 4 milionů 500 tisíc Čechů, kteří mají penzijní pojištění. Právě v penzijním pojištění konzervativního ražení jsou státní dluhopisy silně zastoupené, a proto se tato záležitost týká možná i vás.

Návrat inflace

Nízká inflace panující ve světě v letech 2010-2021 se zdá být minulostí. Centrální banky nás pozvolna připravují na změnu světového paradigmatu, kdy se budeme muset vyrovnávat s větší inflací a hlavně delším inflačním obdobím, než jsme očekávali. Nemusí se nutně jednat o špatnou zprávu, spíše půjde o změnu paradigmatu. Styl podnikání, a především investování, je v období nízkých úrokových sazeb jiný, než když jsou vysoké.

Dluhopisy a centrální banky

Při pohledu na současné výnosy státních dluhopisů USA a států zemí eura je evidentní, že se jedná o uměle vytvořené ceny. V důsledku masivních nákupů centrálních bank se výnosy dluhopisů pohybují velmi nízko a v některých případech jsou dokonce záporné. Tento stav je dlouhodobě neudržitelný. Pokud budou centrální banky chtít inflaci zkrotit, budou muset dříve či později zvednout úrokové sazby. Jaký to bude mít dopad na dluhopisy? Obecný mechanismus je následující: Pokud se úrokové sazby zvednou, náš dříve zakoupený dluhopis se devalorizuje. Uveďme si jednoduchý příklad: Půjčil jsem francouzskému státu na dva roky peníze za úrok 1 %. Následně se na trhu objeví možnost mu půjčit na stejně dlouhou dobu, ale nyní již za úrok 3 %. Tím ztrácí první z dluhopisů na své hodnotě a také atraktivitě pro investory.

Těžká situace pro penzijní fondy

Z výše uvedené situace vyplývá, že přirozená a racionální reakce vlastníka dluhopisů je okamžitý prodej všech, které mají nízkou úrokovou sazbu. Hotovost, kterou tímto prodejem získá, může využít k nákupu dluhopisů nových, avšak s daleko větším úrokem. V současné době americké desetileté dluhopisy nabízejí zúročení 1,5 %. Pokud by se úrok zvedl na 2,5 %, znamená to 7-9% ztrátu pro toho, kdo drží první dluhopisy s nižším úrokem. Velcí vlastníci tedy s velkou obavou vývoj okolo inflace sledují, protože zvednutí sazeb pro ně znamená obrovské ztráty.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí