Poradna: Mohu v práci skončit kvůli důchodovému věku?

štítky Penze Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Tomáš: V dubnu dosáhnu důchodového věku a bojím se, že mi zaměstnavatel kvůli tomu řekne, že už do práce nemám chodit. Je to tak?

Dosažení důchodového věku není zákonným důvodem, pro který ze dne na den končí pracovní poměr. Každý pracovní poměr musí být ukončen v souladu se zákoníkem práce, to znamená: výpovědí podanou zaměstnancem, výpovědí podanou zaměstnavatelem nebo vzájemnou dohodou. Pracovní poměr sjednaný na dobu určitou skončí uplynutím sjednané doby v pracovní smlouvě.

Důchodový věk není výpovědní důvod

Zaměstnavatel nemůže dát zaměstnanci neodůvodněnou výpověď a dosažení důchodového věku není zákonným důvodem pro podání výpovědi. Dosažením řádného důchodového věku tedy automaticky Váš pracovní poměr neskončí a zaměstnavatel Vám kvůli tomu nemůže dát výpověď. Nemusíte mít tedy obavy, že byste kvůli dosažení důchodového věku automaticky přišel o místo.

S dohodou musíte souhlasit

Jestliže Vám zaměstnavatel nabídne vzájemné ukončení pracovního poměru dohodou, potom byste musel s takovou dohodou souhlasit, aby platila. Dohoda je dvoustranný právní akt, takovým způsobem nemůže ukončit pracovní poměr jednostranně zaměstnanec ani zaměstnavatel.

Žádná pracovní omezení v důchodu

V řádném důchodovém věku si mohou příjemci starobního důchodu libovolně přivydělat. To znamená, že si můžete požádat o starobní důchod a současně dále pracovat u stávajícího zaměstnavatele a k důchodu pobírat mzdu ze zaměstnání.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí