Státní příspěvek na doplňkové penzijní spoření

štítek Spoření čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Státní penze bude v budoucnu v porovnání s průměrnou mzdou nižší než je tomu nyní, vlastní spoření na důchod je tedy velmi zodpovědné.

Stát podporuje spoření na penzi v penzijním připojištění a doplňkovém penzijním spoření i formou státního příspěvku. Maximální měsíční státní příspěvek činí 230 Kč a dosáhnou na něj lidé spořící si na smlouvu 1000 Kč a více. Měsíční příspěvky na smlouvu o penzijním připojištění či doplňkovém penzijním spoření zasílá Ministerstvo financí na smlouvu čtvrtletně. Smlouvu o doplňkovém penzijním spoření je možné uzavřít i dětem.

Pro nárok na státní příspěvek je nutné spořit minimálně 300 Kč měsíčně, v takovém případě činí státní příspěvek 90 Kč měsíčně. U vkladů od 300 Kč do 999 Kč měsíčně činí státní příspěvek 90 Kč + 20 % z částky nad 300 Kč.

Příspěvek zaměstnavatele se nepočítá

Pan Michal si sám spoří na smlouvu o penzijním spoření 500 Kč měsíčně a dalších 1000 Kč mu přispívá zaměstnavatel. Pro účely vkladu na smlouvu se hodnotí pouze vlastní vklady na smlouvu. Panu Michalovi tedy vzniká nárok na roční státní příspěvek pouze ve výši 1560 Kč (130 Kč × 12 měsíců).

Mimořádný příspěvek koncem roku

Paní Veronika si platí pravidelně měsíčně na smlouvu o doplňkovém penzijním spoření 500 Kč. V prosinci si paní Veronika zašle na smlouvu o doplňkovém penzijním spoření 6000 Kč. Paní Veronice však náleží státní příspěvek za každý měsíc ve výši 130 Kč. Mimořádné vklady koncem roku výši státního příspěvku neovlivňují.

Kdy vzniká nárok na předdůchod?

Dlouhodobé spoření v doplňkovém penzijním spoření umožňuje i čerpání předdůchodu, tedy naspořených vlastních peněz na smlouvě. Výhodou předdůchodu je možnost vyhnutí se krácenému předčasnému důchodu a přestat dříve pracovat. Za předdůchodce platí zdravotní pojištění stát a doba čerpání předdůchodu patří mezi vyloučené doby pojištění. Dostatečné úspory jsou však nutností, neboť měsíční částka předdůchodu musí činit alespoň 30 % průměrné mzdy. Pro možnost čerpání předdůchodu je nutné případnou smlouvu o penzijním připojištění převést na smlouvu o doplňkovém penzijním spoření.

Petr Gola

Další články k tématu Finanční produkty a daně

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí