Výzkum odhalil, že chaotičtí lidé jsou ve skutečnosti produktivní géniové

čtení na 2 minuty

foto: Dům financí

Chaotičtí lidé bývají většinou terčem výsměchu, ale ve skutečnosti to nic nevypovídá o tom, že by byli líní, nepořádní či neproduktivní. Ba právě naopak, jejich chaos může být známkou vyšší inteligence. Podíváme se, co na to říkají vědci.

Spousta opravdových myslitelů z historie údajně pracovala v chaotickém prostředí a o uklízeném a organizovaném stole nemohla být žádná řeč. Studie provedená na Carlson School of Management na University of Minnesota zjistila, že chaotická pracoviště mohou výrazně podpořit pozitivní inovační myšlení.

Co vše chaotičtí lidé dokáží?

Chaotičtí lidé jsou schopni mít i více kreativních nápadů současně a snadno najít řešení na vzniklé problémy. Rozhodují se rychleji a snadno se přizpůsobují novým situacím. Organizovanost jim nic neříká a podle některých psychologů může být posedlost naprostou dokonalostí i příznakem určité poruchy. Někteří lidé mohou být naprosto efektivní, i když jejich pracovní místo není stále uklizené. Ukázalo se, že tito lidé zvládnou s přehledem plnit až o 30 % úkolů více než jejich kolegové, kteří mají stůl jako ze škatulky. Někomu zkrátka nepořádek vadí a nedokáže se soustředit, protože ho rozházené věci rozptylují. Tito lidé (zvládající chaos s přehledem) mají vyšší práh tolerance pro rozptylování od daného úkolu.

Jsou to vlastně kreativci

Neuspořádaná mysl je podle vědců často známkou vysoce inteligentní osobnosti, protože zpracovává věci kreativně, nikoliv přímočaře, a vytváří jedinečné myšlenky tím, že přemýšlí mimo realitu. Občas na vás může takový člověk působit jako totální flegmatik. Tito lidé dychtí po tom, aby se učili stále nové a nové věci, mají širší okruh zájmů a naopak se vyhýbají tomu, co se jim nelíbí. Chaotičtí lidé však musí mít zaměstnání, které je opravdu baví, jen tak mohou být šťastní a ve své profesi úspěšní. Podle Entropie, „zákona vesmíru“, se svět neustále posouvá z organizovaného na neuspořádaný, takže chaos je nejpřirozenějším stavem vesmíru. Nezáleží na tom, jak moc se snažíme, věci budou stejně vždy svým způsobem chaotické. Proto chaotičtí lidé neztrácejí čas zacházením do extrémů v úhlednosti a soustředí se přímo na cíl. Chaotickým lidem nevadí, když se v domácnosti nebo zaměstnání něco změní. Jsou zkrátka zvyklí na pohyb věcí a rozruch. U puntičkáře, který v daný okamžik nenajde v šuplíku ponožky, ale kravaty, nejspíš vyletí z kůže.

Jsou to vyhledávaní zaměstnanci

Některé korporace dokonce vyhledávají tento typ lidí, protože dokáží zvládat problémy a zmatky, kde se cítí, jako ryby ve vodě. Říká se, že lidé, kteří upřednostňují pořádek, jsou často pod velkým stresem. To se o chaotických lidech říci nedá. Tím vás samozřejmě nechceme nabádat k nepořádku doma či na pracovišti. Je to vlastnost, která k člověku patří a nedá se naučit. Až se s takovým člověkem setkáte, moc se nesmějte, může to být rodící se génius.

Gabriela Kortová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí