Elektromobil, ano či ne?

štítky Auto–moto Praktické tipy čtení na 2 minuty

foto: Dominika Zíková, Dům financí

Bez auta by byl každodenní život pro většinu lidí složitý, vždyť pro mnoho občanů je to nejdůležitější dopravní prostředek do zaměstnání, v podnikání nebo za zábavou. Pořizované auto by vždy mělo odpovídat finančním možnostem. Neexistuje tedy univerzální odpověď na to, jaké auto si koupit, situaci je nutné posuzovat individuálně, vždy však s kalkulačkou v ruce.

Před zahájením výběru nového auta je vhodné si stanovit nepřekročitelný finanční limit, který neohrožuje rodinnou či firemní finanční situaci. Pořízení auta není, až na výjimky, investicí a hodnota automobilu v čase klesá. V prvních letech velmi rychle.

Výjimkou může být pořízení veterána (tj. auta staršího 30 let), taková investice však rozhodně není pro každého a jako u každé investice platí, že může být i ztrátová. Bez vhodných prostorů k zaparkování auta, dobrých kontaktů na zajištění starších méně dostupných dílů a dostatečných technických znalostí není vhodné o pořizování veterána uvažovat. Vyššího výnosu dosahují lidé, kteří si většinu oprav zvládnou udělat svépomoci.

Komu se vyplatí elektromobil?

Aktuálním světovým trendem je elektromobil. Vyplatí se? Samozřejmě jak komu. Náklady na pořízení jsou totiž značně vyšší než u nového benzínového nebo naftového auta. Následný provoz je však levnější, proto při vysokých nájezdech se vyšší počáteční náklady vrátí. Vhodné je provést u jednotlivých modelů finanční propočet po jak vysokém nájezdu se elektromobil vyplatí. Pro lidi s nízkým ročním nájezdem není aktuálně pořízení elektromobilu finančně výhodné. Při výběru auta však hrají roli i jiné aspekty jako je image, vztah k životnímu prostředí či pocit z jízdy. Elektromobil je proto pro některé lidi zajímavou volbou, přestože finančně vychází zážehový či vznětový motor výhodněji.

Nabídka je pestrá, ojetin je však málo

Běžné provozní výdaje u elektromobilu jsou nižší než u benzínových nebo naftových aut, dobíjecích stanic je však stále, přes jejich růst, méně než klasických benzinek. Rovněž je nutné počítat s nižším dojezdem a omezeným výběrem ojetých elektromobilů. V praxi však může být menší elektromobil dobrým řešením i pro rodiny s dětmi, které naprostou většinu času jezdí po městě a v kufru převáží pouze standardní nákupy nebo věci do kroužků. Na dlouhé výlety nebo zahraniční dovolenou je možné si vypůjčit větší rodinné auto, nabídka aut určených k pronájmu je ve větších městech zajímavá. V městském provozu není u menšího elektromobilu problém s nabíjením a parkováním.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí