Mateřská podnikatelek

štítek Mateřská čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Samostatně výdělečně činné ženy mají nárok na peněžitý příspěvek v mateřství (mateřskou), když jsou účastny na dobrovolném nemocenském pojištění po dobu 180 dní v období jednoho roku před porodem a rovněž musí získat dobu pojištění alespoň 270 dní v posledních dvou letech.

Výše mateřské u podnikatelky se následně odvíjí od měsíční platby na dobrovolném nemocenském pojištění. Měsíčně činí dobrovolné nemocenské pojištění 2,3 % z měsíčního vyměřovacího základu. Dobrovolné nemocenské pojištění se vypočítává ze stejného vyměřovacího základu jako povinné důchodové pojištění.

V praxi si řada OSVČ neplatí dobrovolné nemocenské pojištění, takovém případě však nelze čerpat nejenom mateřskou, ale ani nemocenskou. Přitom často podnikatelky nemohou pokračovat ve výkonu samostatné výdělečné činnosti a jsou tedy bez prostředků. Proto je potřeba v předstihu dostatečně zvážit účast na dobrovolném nemocenském pojištění. Případně mít dostatečné vlastní finanční rezervy na dané období. Při nesplnění mateřské se následně ihned po narození dítěte pobírá rodičovský příspěvek, pro jehož přiznání nemusí být splněny žádné speciální podmínky.

Praktický příklad

Měsíční vyměřovací základ podnikatelky Soukupové byl 17 600 Kč. Paní Soukupová je účastna na dobrovolném nemocenském pojištění. Měsíčně tedy na dobrovolném nemocenském pojištění platí 405 Kč (17 600 Kč × 2,3 %). Jak vysokou bude mít mateřskou?

  • Denní vyměřovací základ je 578,63 Kč (17 600 Kč × 12 měsíců: 365 dní), celý je v první redukční hranici (do 942 Kč), která se započítává ze 100 %. Redukovaný denní vyměřovací základ je tedy 579 Kč.
  • Denní mateřská paní Soukupové bude 406 Kč (579 Kč × 70 %). Měsíční mateřská bude potom 12 180 Kč (406 Kč × 30 dní).

Pro výpočet mateřské OSVČ v konkrétních případech je možno použít kalkulačku "Kalkulačka mateřské OSVČ v roce 2017".

Nelze podnikat během mateřské

Podnikatelky, které pobírají mateřskou, nemohou během tohoto období osobně pokračovat ve výkonu samostatné výdělečné činnosti. Podnikatelka však může pracovat. V praxi si některé OSVČ přivydělávají prací na dohody. Rozdílná je situace u zaměstnaných žen, které si přivydělávají vlastní samostatnou výdělečnou činností. Když je mateřská čerpána ze zaměstnání, tak je možné dále pokračovat ve výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti, neboť z této činnosti není mateřská čerpána. Podnikatelkám, kterým nevznikl nárok na mateřskou, protože nebyly účastny na dobrovolném nemocenském pojištění, mohou nadále v samostatné výdělečné činnosti pokračovat.

Petr Gola

Další články k tématu Nemoc a mateřství

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí