Změny u mezd pro rok 2015

štítek Daně čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Od ledna každého roku dochází k legislativním změnám. Podívejme se na změny, které když úspěšně projdou celým legislativním procesem, se dotknou výše mezd zaměstnanců v příštím roce.

V roce 2014 činí minimální měsíční mzda 8 500 Kč. Minimální mzda je jistotou zaměstnance, že za svoji vykonávanou práci pro svého zaměstnavatele nemůže dostat nižší měsíční mzdu. Když je minimální mzda správně nastavená, tak plní dobře svoji motivační funkci, neboť se vyplatí i za prací za minimální mzdu dojíždět. Životní úroveň při práci za minimální mzdu musí být adekvátně vyšší než při životu na sociálních dávkách.

Minimální mzda se od roku 2007 zvýšila v Česku pouze jednou. Od srpna roku 2013 se zvýšila minimální mzda z 8 000 Kč na 8 500 Kč. V porovnání se západoevropskými zeměmi je v Česku poměr mezi minimální mzdou a průměrnou mzdou nízký. Od ledna 2015 se proto plánuje zvýšení minimální mzdy z 8 500 Kč na 9 000 Kč.

Z odstupného se bude platit povinné pojistné

V roce 2014 se z odstupného po ukončení pracovního poměru neplatí sociální ani zdravotní pojištění. Od roku 2015 by se však odstupné danilo stejně jako běžná hrubá mzda. Z odstupného by se tak již platilo sociální i zdravotní pojištění. Zdanění odstupného tak stoupne a zaměstnanci dostanou na účet nižší částku než je tomu v roce 2014.

Rodiče se dvěma a více dětmi si polepší

Novela zákona o dani z příjmu přináší i vyšší daňové zvýhodnění pro rodiny s dětmi. Za celý rok činí v roce 2014 daňové zvýhodnění 13 404 Kč na každé dítě (tedy 1 117 Kč měsíčně). Daňové zvýhodnění zvyšuje čistý disponibilní příjem všech domácností. Zaměstnanci s vyšší mzdou si o tuto částku sníží vypočtenou daň z příjmu fyzických osob. Institut daňového zvýhodnění je však velmi výhodný i pro zaměstnance s nízkou mzdou. Zaměstnanci, jejichž daňová povinnost je nižší než daňové zvýhodnění, totiž obdrží daňový bonus. Daňovým bonusem je rozdíl mezi daňovým zvýhodněním a vypočtenou daní z příjmu fyzických osob. Zaměstnanci s nízkou mzdou (např. 9 000 Kč) tak mají díky existenci daňového bonusu vyšší čistou mzdu než činí jejich hrubá mzda. I daňový bonus velmi dobře plní svoji motivační funkci, neboť na daňový bonus má nárok pouze pracující rodič. Když oba rodiče pracují, tak daňové zvýhodnění může uplatnit pouze jeden z rodičů.

Od roku 2015 se plánuje zvýšení ročního daňového zvýhodnění na druhé a každé další dítě z 13 404 Kč na 14 604 Kč. Rodiny s jedním dítětem tak na tom budou stejně jako v roce 2014. Rodiny s více dětmi si finančně polepší.

Zaměstnanci s nadstandardními příjmu nebudou muset podávat daňové přiznání

Za rok 2013 museli zaměstnanci, kterým alespoň v jednom měsíci byla sražena záloho na 7% solidární dani, podávat daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob. Stejnou povinnost mají i v roce 2014. Zaměstnanci, kteří budou mít v jednom měsíci, hrubou mzdu vyšší než 103 768 Kč, tak budou podávat daňové přiznání. Od roku 2015 se plánuje, že budou moci zaměstnanci s vysokými mzdami svoji daňovou povinnost vyřídit prostřednictvím ročního zúčtování prováděného zaměstnavatelem jako tomu bylo v minulosti. Povinná administrativa pro zaměstnance s vysokými mzdami by tedy klesla.

Petr Gola

Další články k tématu Mzdy a platy v ČR

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí