Grafologie drahých kovů a velkých technologických společností

štítek Investice čtení na 5 minut

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Než se začneme zabývat grafy, měli bychom si připomenout skutečnost, že během prvních 30 minut po začátku obchodování, bychom neměli vstupovat do žádných obchodů. Je to pravda. Jestliže se zabýváte obchodováním delší dobu, jistě jste slyšeli rčení, že během první půlhodiny obchodují jen amatéři. Důvodem pro tento letitý postřeh je, že mnoho amatérů se snaží obchodovat na základě včerejší cenové akce.

Snaží se dostat do obchodu za jakoukoli cenu. Často vidíme situaci, kdy amatéři ze začátku silně nakupují a silní hráči jen lehce stínují a po uplynutí první půlhodiny obrátí směr a chytí obchodníky v pozicích do pasti. Neznamená to, že obchodníci by neměli obchodovat během první půlhodiny vůbec. Znamená to, že pro to mají mít opravdu dobrý důvod. Například pokud jsou v ziskové pozici poblíž místa, kde se máme naplánován výběr zisků a ukončují tím obchod. I v takovém případě by však měli realizovat své zisky během prvních 15 minut.

Pokud se týká příkazu stop, měli by být obchodníci také opatrní. Existují specialisté, tvůrci trhu, kteří výběr stopů zahrnují do svého obchodního plánu. Pokud na nějaké úrovni visí veliké množství příkazů stop, je jednoduché spočítat, kolik peněz je třeba k aktivaci stopů a kolik akcií se po proražení úrovně stop dostane na trh. Pokud se nějakému specialistovi zdá cena, za kterou dostane zde nashromážděné akcie atraktivní, neváhá pohnout s cenou příslušným směrem a skoupit zde nahromaděné kontrakty. Příliš blízké stopy svádějí silné hráče k jejich výběru, příliš vzdálené stopy mohou vést k velkým ztrátám. Nejlepší je něco mezi. Například vzdálenější ochranný stop a poté mentální stop, to je hladinu na které jsme rozhodnuti opustit obchod, pokud by se začal vyvíjet špatně. Mentální stop je náročný, ale zkušenějším obchodníkům umožňuje vyhodnotit konkrétní cenovou akci. Může jít třeba o dílčí pokles před proražením resistence a následným růstem. 

Drahé kovy

Prvním grafem, kterým se zde budeme zabývat je GDX. V klesajícím trendu vidíme čtyři oddělené formace. Vrchol je tvoře modrým pěti bodovým rozvírajícím se rostoucím lichoběžníkem. To je otáčející formace. Druhou klesající formací je červeně vyznačený prapor. Třetí otáčející formací je červeně vyznačený rostoucí lichoběžník a čtvrtou a nejdůležitější formací je modře vyznačená potenciální vlajka, což by mohla být formace v polovině celkového poklesu.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Na dlouhodobějším grafu vidíme, jak malá je posledně rozebíraná formace označená červeně. Bod obratu č. 4 leží na mnohem větším klesajícím praporu vyznačeném modře. Cílový pokles lze očekávat na úrovni posledního lokálního minima, tj. na úrovni bodu obratu č. 3. To je pro tuto chvíli naše cílová úroveň. Pokud budeme považovat na spodním grafu modře vyznačenou formaci, jako tu uprostřed celkového poklesu, v takovém případě může cena dojít někam na úroveň 11,40  (vyznačená v grafu šipkou). Pokud by cena klesla až na tuto úroveň, byl by to obrovský zisk. Nemusí k tomu dojít, protože zde máme několik týdnů trvající konsolidaci, ale také to není něco nereálného. Takhle prostě trhy fungují. Vytvoří vrchol, nebo propad a pak následuje impulsní růst, nebo pokles následovaný konsolidační formací. Současná konsolidační formace trvá 10 měsíců po obratu na posledním rostoucím rozvírajícím se lichoběžníku.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Nyní se podíváme na denní graf zlata a ukážeme si, jak funguje rostoucí a klesající trend. Modré šipky nalevo v grafu ukazují hezký rostoucí trend, kdy každý pokles je výš než ten předchozí. Na vrcholu označeném červenou šipkou dochází k jinému jevu. Nejprve zlato vytváří nižší minima až k úrovni 1265. Poté zlato učiní tři pokusy prorazit pod tuto úroveň, což by potvrdilo klesající trend. Tyto pokusy jsou velmi silné, ale dochází zde k divokým cenovým akcím, jak můžete vidět mezi hnědě vyznačenými oblastmi podpory a resistence. Prodávající a nakupující zde svádějí boje o to, kdo získá kontrolu nad směrem trendu. Jak dlouho to bude trvat se nedá zjistit, ale postup stranou v rovnoběžném kanále zakončí čtvrtým bodem obratu na úrovni minima a dokončí se tak tvorba konsolidační formace. Nyní nám stačí sledovat cenovou akci a snažit se zjistit, kdy by mohlo dojít k průrazu. Může k němu dojít zítra, nebo příští týden, ale budeme na to připraveni, když k tomu dojde.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Velké technologické společnosti

Nyní se zaměříme na několik velkých technologických společností, miláčky investorů. Vypadá však, že už to s nimi není až tak žhavé. 

Nejprve se podíváme na týdenní graf firmy AZMN, který vytvořil pěknou vrcholovou formaci hlava a ramena s proražením a následný testem úrovně krku.

foto: graf – akcieatrhy.cz

EBAY vytvořil rok trvající, 11 bodový, modře vyznačený, stranou se pohybující se kanál. Vidíme zde několik falešných průrazů jak nad, tak pod vyznačené trendové čáry. Horní průrazy naznačují, že se růst vyčerpává a dochází mu pára. Cena EBAY nyní testuje dolní podporu a pokud by došlo k většímu průrazu, znamenalo by to tvorbu velmi rozsáhlé otáčející formace.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Denní graf GOOGL nám ukazuje dvojitou formaci H&S, která nevypadá zrovna jako podle učebnice, ale vytváří se zde nižší minima i nižší maxima a to znamená klesající trend. Bude zajímavé sledovat jak se GOOGL vypořádá s obrovským skokem v ceně, který je vyznačen v grafu hnědě.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Následující týdenní graf GOOGL nám ukazuje, kde se vytváří v dlouhodobém kontextu současný vrchol H&S.

foto: graf – akcieatrhy.cz

NFLX vyrostl vysoko, ale nyní to vypadá, že také vytváří vrcholovou formaci H&S. Povšimněte si minulé vrcholové formace hlava a ramena z roku 2011 a poklesu, který pak následoval.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Poslední zde máme graf PCLN. Naposledy jsem na něj upozorňoval na začátku roku 2013, kdy právě došlo k průrazu formace H&S. Nikdy nevíme, jak bude vypadat cenová akce po proražení nějaké větší konsolidační formace. Musíme jen doufat, že vývoj bude v náš prospěch a musíme být připraveni správně reagovat. Graf je dobrým příkladem toho, jak funguje resistence a podpora. Podívejte se na osmibodový modrý obdélník, který se vytvořil v roce 2011. Jakmile cenová akce prorazila tento obdélník, začala testovat to, co bylo dříve resistencí a nyní bylo podporou ve formaci dvojitá obrácená hlava a ramena.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Tyto grafy vám možná vysvětlí, proč se index NDX100 obchoduje mnohem níž, než je tomu v případě Dow a SPX. Velké technologické společnosti urazily velikou cestu vzhůru a nyní jsou na cestě dolů. Mohli bychom najít mnohem více takových příkladů, ale tyto veliké technologické společnosti dobře ukazují, k čemu dochází pod povrchem. Možná je vhodná doba nakoupit ETF akcie SQQQ, což je trojnásobně pákovaný fond zaměřený na pokles velkých technologických společností.

Zdroj: Rambus Chartology

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí