29 akcií, které mohou vynést S&P k výšinám

štítek Investice čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

J. P. Morgan předpovídá v roce 2014 růst S&P 500 na 2075 bodů. Kdo poroste nejrychleji na Wall Street? Odpovědět by mohl hlavní analytik J. P. Morgan.

Ke konci roku uveřejnil Thomas Lee, vrchní akciový analytik firmy J. P. Morgan, předpověď, že v roce 2014 S&P 500 úrovně 2075 bodů. Je to nejvyšší odhad, který byl dosud publikován.

Lee, uvádí, že index by mohl vzrůst o dalších 20 %, protože současný růstový trend se chová jako klasický býčí trh. Nyní se dostáváme do šestého roku jeho trvání a z historického pohledu je šestý rok vždy nejsilnější. Klasický býčí trh je definován jako takový, kdy nálada investorů nese ceny výš. Nepřímým důkazem je rekordní výše investorské důvěry.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Hodnota P/E indexu je 15,7, ale u kvalitních dluhopisů je to 24,3, u vysoce úročených dluhopisů 16,6 a u desetiletých vládních dluhopisů USA je to 35.

Pro akciový růst uvádí ještě další důvody:

1. Zrychlený růst EPS —9% v roce 2014 oproti 6% v roce 2013 2. Podpůrná relativní hodnota — P/E indexu S&P 500 dosahuje hodnoty 14,5 to je stále ještě méně než oblast vysoké hodnoty na úrovni 16,6. 3. Potenciál pro pozitivní růstové překvapení pokud poroste množství investic 4. Spotřebitelé jsou zřejmě na konci období splácení dluhů. Osobní dluhy se pohybují na nízké úrovni a splácení dluhů se zrychluje. Osobní dluhy se pohybují na rekordně nízkých úrovních. 5. Z historického hlediska po každém vysokém růstu akcií následuje další rok také růst. V tomto případě po ročním růstu 26 % existuje 75 procentní pravděpodobnost, že následující rok akcie porostou o dalších 8 %. 6. Existuje potenciál k růstu v důsledku opětovného ekonomického růstu USA.

J. P. Morgan dále nabízí pro nadcházející rok šest investičních okruhů:

1. Cyklické akcie by měly překonávat trh a uvnitř tohoto sektoru se pohybují zatím skryté a vysoce růstové akcie z finančního sektoru. Výběr akcií zahrnuje American Public Education APEI 0.02%, Ciena CIEN, Cognizant CTSH, FireEye FEYE and Marvell MRVL . 2. Růst hodnoty překoná růst ceny akcie. Růst HDP bude založen na širší bázi a rozprostře se mezi větší množství firem. Rozdíly v P/E budou větší. Rostoucí akcie mohou mít P/E = 18, průměrné akcie okolo 13. Doporučené akcie jsou Peabody BTU, Harman International HAR, Best Buy BBY, Ensco ESV, Tenet Healthcare THC a FedEx FDX 3. Akcie s hybností, tj. ty které jsou nad svým 200 denním klouzavým průměrem, překonaly trh v letošním roce a pravděpodobně porostou i v příštím roce. Překvapení mohou přinést akcie, které jsou nyní zpožděné v růstu. To platí pro sektory jako zlato, spoření a hypotéky, zábava a počítačové hry. Doporučené akcie jsou Silver Wheaton Corp SLW, Broadcom BRCM, Cadence Design Systems CDNS, Cree CREE a eBay EBAY . 4. Silně shortované akcie by měly překonat v růstu ty méně zashortované. Se shortováním se roztrhl pytel a všechno nemůže vyjít. Doporučené akcie jsou Tesoro TSO, CONSOL Energy CNX, Peabody Energy BTU, Vmware VMW, Netflix NFLX and GM GM . 5. Akcie s vysokým výnosem cashflow jsou určitě lepší a pro začátek levnější, než ty s vysokým dividendovým výnostem. Akcie s vysokým cashflow obvykle v pátem roce rostoucího trhu překonávají ve výkonnosti ty dividendové a jsou měřítkem kvalitní investice. Mezi doporučené patří Broadcom BRCM, Cadence Design Systems CDNS, Express Scripts ESRX, Rock-Tenn Co. RKT DaVita HealthCare DVA, Best Buy BBY . 6. Nízko oceněné akcie asi porostou rychleji než ty s vysokou cenou. Mezi doporučené patří: Silver Wheaton, Peabody, Broadcom, CommScope Holding COMM, Cadence Design. Co by mohlo znehodnotit tento pozitivní výhled? Lee uvádí, že by to mohla být chybná politická rozhodnutí, nebo nesprávné načasování ukončování politiky kvantitativního uvolňování. Klíčové bude neukončit QE do té doby, než ekonomika získá dostatečnou rychlost.

Zdroj: Barbara Kollmeyer

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí