Pět akcií pro rok 2013 podle JP Morgan aneb Applu není nikdy dost

štítky Investice Stalo se čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V lednovém období a po dočasné dohodě o rozpočtu v USA se začínají analytici předhánět s výhledy pro následující rok. Svou prognózu již vydali také stratégové z JP Morgan v čele s Tomem Lee. Jejich vyjádření zní poměrně hodně optimisticky. Na index S&P 500 kladou poměrně vysoké nároky, které podkládají velmi zajímavou cílovou hodnotou. Doporučují převážně investice do cyklických sektorů v čele s firmami zaměřenými na základní materiály. Tom Lee uvádí deset titulů a my jsme z nich vybrali pět, které se nám zdají být zajímavější, než druhá polovina.

Apple Inc. (AAPL) – Tom Lee se domnívá, že současné nákupní hodnoty okolo 530 dolarů jsou u této společnosti velmi výjimečné. Zdůrazňuje velmi nízké P/E vůči zbytku sektoru, mimochodem se nachází na nejnižších hodnotách v historii společnosti. Dále pak zdůrazňuje schopnost firmy navyšovat meziročně svou ziskovost a výkon velmi neobvyklými čísly. Akcie Applu stále patří mezi jedny z nejoblíbenějších v portfoliích velkých fondů a společnosti neustále přibývají nový a nový fanoušci, kteří jsou ochotní nakupovat nové modely prakticky tempem, kterým je společnost uvádí na trhy. V současné chvíli se prvně díky novým procesorům od IBM chystá Apple vstoupit na trh s hodinkami a hodlá ho ovlivnit stejně jako trh s mobilními telefony před pěti lety a již dlouhou dobu se hovoří o uvedení televizoru.

Bank of America Corp (BAC  je jedním z dalších tipů od JP Morgan. Společnost má podle Leeho velmi zajímavou tržní hodnotu oproti hodnotě účetní. Komplikací by mohlo však být, že nedokáže v současné době zrychlovat navyšování své ziskovosti tak, jak je tomu u konkurence. Bank of America je i přes to jedním z nejoblíbenějších titulů v portfoliích fondů a Lee dodává, že pozitivní vývoj očekává i ve zbytku sektoru, jmenuje například Citigroup inc, či Wells Fargo.

McDonald Corporation (MCD) je další velkou blue chip a prakticky nejoblíbenější společností zaměřenou na restaurační stravování v portfoliích velkých fondů. P/E na šestnácti bodech je podle Leeho zajímavou hodnotou v sektoru a doporučuje nákup. Díky vypláceným dividendám ještě nemusí být McDonald závislí čistě na stoupající trh. U McDonaldu je však trochu znepokojující, že ve třetím kvartálu roku 2012 jeho prodeje zřetelně stagnovaly oproti stejnému období roku 2011.

Dalším tipem je společnost Boeing Company (BA). Tuto společnost do svých doporučení zasazuje Lee i přes očekávání, že letecké společnosti zaznamenají v roce 2013 podle odhadů většiny analytiků určitý útlum, což může být zapříčiněno například nižšími výdaji na zbrojení ze strany státních zakázek, jak naznačuje dohoda o rozpočtu na rok 2013 v USA. Ve skutečnosti však tento pokles již započal a to v posledním čtvrtletí minulého roku, kdy celý sektor vykázal šesti procentní útlum oproti roku předchozímu.

Target Corporation (TGT) Společnost se zdá být velmi zajímavá k nákupu při pohledu na P/E. Vedle toho za poslední čtvrtletí 2012 oproti roku 2011 narostly zisky o 10%. Stejně tak jako McDonalds by neměl být vývoj na ceně jejích akcií závislí čistě na vývoji na trzích v podobě býčího trendu.

Mezi další tituly zmíněné v doporučení jsou například Wall-Mart, Inc, či takzvané „dolarové“ řetězce.

Kamil Beran

Zdroj: insidermonkey.com

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí