Ropa a plyn – pět nejnadějnějších oblastí v roce 2012. Část druhá, závěrečná.

štítky Investice Politika Stalo se čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Pokračování článku „Ropa a plyn – pět nejnadajnějších oblastí v roce 2012“ z pohledu investičních příležitostí.

Středozemní moře

Pánev Levant ve Středozemním moři obsahuje odhadovaných 122 trilionu kubických metrů vytěžitelného zemního plynu a zhruba 1,7 milionů barelů vytěžitelné ropy. Tato oblast v poslední době přímo hýří aktivitou.

Pobřežní vody Izraele skrývají 25 a 33 miliard krychlových stop tohoto plynu. Zbytek je rozmístěn mezi Řeckem a Severním Kyprem (což je trochu problematické), Sýrií a Libanonem. To samozřejmě vnáší do situace politické problémy, na jedné straně mezi Izraelem, Libanonem a Sýrií a na druhé straně mezi Izraelem, Tureckem a řeckou částí Kypru.

Očekává se, že první těžařské pole zemního plynu v této oblasti bude uvedeno do plného provozu v tomto roce a další dvě těžební pole budou následovat během příštích šesti let. Pokud to shrneme:

  • Objev dvou ložisek zemního plynu v pobřežních vodách na severu Izraele (Leviathan a Tamar) s odhadovanými zásobami 25 trilionů kubických stop (zhruba 100 let soběstačnosti Izraele pro vnitrostátní spotřebu).
  • Odhaduje se, že Izrael má potenciál těžit 1,9 miliardy barelů nevyužité ropy.
  • Zhruba 5-6 trilionů kubických stop zemního plynu je v poli Afrodita nárokovaných Řeckem a v držení turecké části Kypru (severně od Izraelského pole Leviathan)

Těžba bude mít vyšší náklady, protože Izraelské zásoby leží asi 100 km v moři a těžba probíhá v hloubce 2000 m. Zemní plyn se těží z hloubky asi 1600 m pod mořským dnem.

Pobřeží Tanzánie a Mozambiku

Tanzánie se stane z během velmi krátké doby z hlediska zemního plynu senzací, protože byly v poslední době objeveny na mořském dně zásoby ve výši 33 trilionů kubických stop. Co je však ještě lepší, je politická stabilita a dobrá bezpečnostní situace. To tvoří dohromady s existující těžbou 70 milionů kubických stop zemního plynu denně předpoklady pro jeho využití. Další infrastruktura pro zemní plyn je ve výstavbě.

Sousedící Mozambik disponuje 130 triliony kubických stop zemního plynu na svém pobřeží v pánvi Rovuma. Pro zahraniční investory to je sladká odměna a to není vše. Oficiální místa uvádějí, že nejméně dvojnásobné množství čeká na své objevení. Nicméně Mozambik ale není tolik atraktivní z jednoho důvodu: Není zde žádná infrastruktura.

Zdroj: Jen Alic, Oilprice.com

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí