Jak vybíráte povinné ručení?

štítky Cestování Pojištění Účty čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Povinné ručení je noční můrou většiny řidičů. Každoroční výdaj, který ve většině případů nemá žádný účinek, je ale i tak důležité vybírat s rozmyslem. V případě nehody totiž můžete být nepříjemně překvapení, co všechno povinné ručení nekryje.

Co povinné ručení hradí?

Ještě než začnete povinné ručení sjednávat, je dobré si uvědomit, co všechno povinno ručení opravdu hradí a co nikoliv. Obecně se dá říci, že zákonné pojištění vozidel kryje veškeré škody včetně škod na zdraví (příp. úmrtí), které svou vinou způsobíte druhé příp. třetí straně, a to až do výše limitů pojistného krytí. Ty jsou ze zákona stanoveny na minimální výši 35 mil. Kč pro zaplacení škod na majetku a 35 mil. Kč na pokrytí škod na zdraví. Nad tuto částku jste pak jako viník nehody nuceni zaplatit ze svých vlastních prostředků.

V žádném případě tedy nejsou hrazeny škody na Vašem vozidle. K tomu slouží havarijní pojištění a další připojištění, které lze k povinnému ručení připojit. Výjimkou z výše uvedeného je pak případ, kdy jste jako viník nehody porušili nějaký zákon (např. řídili pod vlivem alkoholu, používali vozidlo nezpůsobilé k provozu, …). V těchto případech také zapláče jen Vaše vlastní peněženka.

Jak povinné ručení vybírat a je dobré používat srovnávače?

Většina lidí volí povinné ručení tak, aby zaplatili co nejméně. Není pro ně důležité, co všechno pojištění zahrnuje, ani další doplňkové služby, které mohou využít. Jen potřebují splnit ze zákona danou povinnost toto pojištění mít.

Daleko zodpovědnější způsob, pak je samozřejmě rozmyslet se, jak moc automobil využíváte, kdo ho řídí a jaká jsou rizika způsobení nehody Vaší vinou. Podobně uvažuje ale bohužel málokdo.

K výběru povinného ručení je tak v dnešní době hojně používán srovnávač povinného ručení, který snadno najdete na mnohých internetových stránkách. Právě u toho je ale potřeba být velmi obezřetný. Tyto srovnávače totiž sice jsou dobrým pomocníkem, ale poskytují pouze ceník povinného ručení pro Vaše vozidlo, respektive srovnání cen produktů jednotlivých pojišťoven, nikoliv kvalitu povinného ručení jako takového.

Mnoho pojišťoven, jež nabízejí pojištění za vyšší cenu, ale s nadstandardními službami, se proti tomuto postupu dokonce chtějí bránit. Jak totiž bylo řečeno, většina lidí totiž volí pojištění právě podle ceny a nikoliv podle dalších služeb. Jejich povinné ručení tak využívá o mnoho méně zákazníků, než doposud.

V čem mají tyto pojišťovny pravdu, je ale právě špatný přístup k volbě povinného ručení. Rozhodně byste tak i Vy neměli spoléhat pouze na nákup podle ceny, ale zamyslet se nad tím, jaké povinné ručení pro Vás a Vaše vozidlo to nejvhodnější.

Na co byste se měli zaměřit především je výše limitů krytí, které hradí případnou škodu ostatním zúčastněným stranám. Zákonný limit 35 milionů korun se totiž v mnoha případech ukázal být velmi nedostačující. Přitom za pár korun navíc můžete tento limit i několikanásobně zvýšit a mít tak jistotu pokrytí celé škody, kterou svou nedbalostí způsobíte.

Kromě limitů krytí se můžete zaměřit i na další služby, jako je například pokrytí škod při střetu se zvířetem. Zejména fyzicky slabší řidičky pak jistě ocení i možnost využít asistenční služby nebo možnost využít náhradní vozidlo v případě technických problémů se stávajícím automobilem.

Zamyslete se…

Ještě stále si myslíte, že Vaše povinné ručení je to nejlepší? Využijte srovnávače cen na webu iruceni.cz a zjistěte si o nabízených produktech další informace. Možná budete překvapeni, jaké zajímavé nabídky povinného ručení český trh poskytuje. A nemusí být přitom ani z těch nejdražších.

Kateřina Zvoníková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí