Důchodová reforma

štítek Pojištění čtení na 3 minuty

foto: Dům financí

Důchodová reforma se v České republice stává stále častějším tématem debat politických stran, ekonomických článků, zaměstnává stále více finančních analytiků a dostává se postupně do podvědomí každého z nás.

Demografický vývoj českého i evropského obyvatelstva je velice nepříznivý a při neřešení této situace by se v budoucnosti státní ekonomiky dostaly do vážných finančních problémů, větších než těch, které se v současné době vyskytují. Všichni již teď víme, že budeme-li se v období našeho odpočinku spoléhat pouze na finanční prostředky ze strany státu, aniž sami přiložíme ruku k dílu, náš životní standart se rapidně sníží. Výše penze v současné odpovídá přibližně 40 % hrubé mzdy. V budoucnosti se předpokládá, že se tato dnes již malá částka ve své finální hodnotě usadí někam na 25 %! Snad pro každého z nás je nepředstavitelné s takovou penzí od státu vyžít, mít peníze na základní životní potřeby, kvalitní lékařskou péči, své záliby a podobně.

Pokud uvážíme, že dnešní zaměstnanec pobírající průměrnou měsíční mzdu 20 000,– Kč si bude chtít v penzi zachovat svůj životní standard z 80 % po dobu 15 let, musel by si na svou penzi při současných podmínkách našetřit téměř 1 milion korun. Mnoho lidí považuje takovou částku za astronomickou, nedokážou si představit, že by takové množství peněz mohli našetřit. Pro průměrného občana je takováto situace reálná, bude-li si každý měsíc po dostatečně dlouhou dobu odkládat určitou částku, která ho příliš finančně nezatíží a která se bude postupem času výhodně zhodnocovat, až dosáhne oné kýžené hodnoty (pokud neuvažujeme výhru v loterii, výhodný sňatek a dědictví po zapomenutém strýčkovi z Ameriky apod. V dnešní době již v České republice existuje velké množství instrumentů finančního trhu, které tuto situaci dokážou efektivně řešit a kde se budoucí penzista nebude muset bát, že o své pracně našetřené peníze přijde.

Co se týká mnoha evropských a jiných států, tam důchodová reforma již proběhla, např. Maďarsko, Polsko, Mexiko, Chile, Švýcarsko, Švédsko, Estonsko, Slovensko…

U našich slovenských sousedů je důchodová reforma postavena na třech pilířích. První pilíř, který zde byl před reformou a u nás je stále ten hlavní, je založen na odvádění dávek sociální pojišťovně ze strany zaměstnavatele. Druhý pilíř představují důchodové správcovské společnosti, které pro tyto účely vytvořily tzv. důchodové fondy, konkrétně konzervativní (investice do nástrojů peněžního trhu a dluhopisů), dynamické fondy (založeny na investování převážně do dluhopisů) a růstové fondy (většina investic je směrována do akcií). Ve všech výše uvedených fondech musí být zajištěn takový výnos, který se přibližně rovná výnosu ostatních fondů konkurenčních společností.

Třetí pilíř je založen na dobrovolnosti občanů a tvoří ho dodatečné důchodové společnosti, u kterých jedinec k vloženým prostředkům získává státní podporu, stejně jako tomu je u nás.

Vzhledem k tomu, že každý z výše uvedených pilířů je vhodný jen pro určitou věkovou skupinu obyvatelstva, Ministerstvo práce, sociálních věcí a rodiny SR doporučuje občanům různých věkových kategorií, do kterého pilíře v příslušné fázi tvorby renty vstoupit nebo přejít, aby spoření probíhalo co možná nejefektivněji.

Co se týká naší země a důchodové reformy, je jen otázka času, kdy k nám přijde a hlavně jaká bude její podoba a jak bude efektivní. Nakonec Česká republika je jednou z mála zemí Evropy, kde důchodová reforma ještě neproběhla, máme tedy spoustu možností se od jiných států inspirovat.

A co Vy? Přemýšleli jste už někdy nad způsobem, jak si efektivně našetřit na penzi?

Petr Kovář

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí