Poradna: Jak se zvyšuje důchod předčasným důchodcům?

štítky Penze Poradna Právo čtení na 3 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Zdeněk: V březnu jsem odešel do předčasného důchodu o dva roky dříve, protože jsem to poslední týdny v práci zdravotně nedával. Na jaké zvýšení důchodu budu mít nárok? Prý mají předčasní důchodci nižší zvýšení důchodu?

Každý státní důchod se skládá ze základní výměry a procentní výměry. Základní výměru důchodu mají všichni příjemci státního důchodu stejně vysokou a procentní výměra důchodu závisí na konkrétním průběhu pojištění.

Omezení valorizace předčasných důchodů

Občané, kteří odešli do předčasného důchodu od října 2023, mají omezenou valorizaci svého důchodu, když mají nárok pouze na zvýšení základní výměry důchodu a zvýšení procentní výměry důchodu jim nenáleží.

Zvýší se Vám pouze základní výměra důchodu

V dotazu uvádíte, že jste odešel do předčasného důchodu v březnu letošního roku o dva roky dříve. To znamená, že se Vám od ledna letošního roku zvýší základní výměra (dle upraveného návrhu MPSV ze dne 10. 9. 2024) Vašeho předčasného důchodu o 260 Kč na 4660 Kč. K valorizaci a zvýšení Vašeho předčasného důchodu dojde automaticky, nebudete muset činit žádné administrativní úkony ani vyplňovat nějakou žádost. Vzhledem k tomu, že neznám Vaši přesnou částku předčasného důchodu, tak provedu výpočet na vymyšleném příkladu.

Praktický příklad

Pan XY odešel v dubnu do předčasného důchodu a před 1. lednem 2025 ještě nedosáhl řádného důchodového věku. Pan XY má předčasný důchod ve výši 18400 Kč (základní výměra 4400 Kč + procentní výměra 14000 Kč). Z důvodu lednové valorizace se zvýší panu XY měsíční předčasný důchod na 18660 Kč (základní výměra 4660 Kč + procentní výměra 14000 Kč).

Odchod do předčasného důchodu v září 2023 a dříve

Jenom na doplnění uvádím, že občané, kteří odešli do předčasného důchodu v září 2023 a dříve nebo před 1. lednem 2025 již dosáhli řádného důchodového věku budou mít i nárok na zvýšení procentní výměry důchodu, které by dle upraveného návrhu MPSV mělo činit 0,6 %. Názorný výpočet provedu opět na vymyšleném příkladu.

Praktický příklad

Paní YX odešla do předčasného důchodu v srpnu 2023 a v letošním roce pobírá předčasný důchod ve výši 18400 Kč (základní výměra 4400 Kč + procentní výměra důchodu 14000 Kč). Z důvodu lednové valorizace se zvýší paní XY měsíční předčasný důchod na 18744 Kč (základní výměra 4660 Kč + procentní výměra 14084 Kč).

Letošní zvýšení procentní výměry je nízké

Vzhledem k tomu, že dle upraveného návrhu MPSV je zvýšení procentní výměry důchodu od ledna 2025 pouze 0,6 %, tak na tom nebudete finančně tolik tratit jako by tomu bylo v letech, kdy bylo zvýšení procentní výměry důchodu značně vyšší. Na názorných příkladech, kde je výpočet zvýšení důchodu proveden ze stejné vstupní částky, je rozdíl pouze 44 Kč. Výpočtová formule valorizace pro rok 2025 je tak pro lidi, kteří odešli do předčasného důchodu po září 2023 relativně příznivá.

Omezení platí do dosažení řádného důchodového věku

Jakmile dosáhnete řádného důchodového věku, tak již budete mít nárok na valorizaci v plném rozsahu, tak jako např. řádní starobní důchodci. Do dosažení řádného důchodového věku mimo jiné platí i příjmové omezení pro výdělečně činné předčasné důchodce. Jakmile totiž předčasný důchodce dosáhne řádného důchodového věku, tak již může mít libovolný příjem ze zaměstnání nebo z podnikání. Do dosažení řádného důchodového věku nemohou mít příjemci předčasného důchodu příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí