Jaký výdělek zvolit v invalidním důchodu?

štítky Invalidita Právo Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Invalidní důchodci mohou pracovat i podnikat. Legislativou je stanovena i daňová sleva na invaliditu. Jaký druh výdělku je pro invalidní důchodce nejvýhodnější?

Vzhledem ke svému zdravotnímu omezení nepracuje většina invalidních důchodců na plný úvazek a volí zkrácený úvazek, zaměstnání na pracovní dohody nebo podnikání formou vedlejší činnosti. Jaká varianta je nejvýhodnější?

Nutnost zvýšení doby pojištění

Samotné pobírání invalidního důchodu prvního stupně a druhého stupně nepatří mezi náhradní doby pojištění pro budoucí výpočet starobního důchodu. Náhradní dobou pojištění je pouze pobírání invalidního důchodu třetího stupně. S ohledem na budoucí výpočet starobního důchodu je tedy pro invalidní důchodce vhodné mít příjem, ze kterého vzniká povinnost platby sociálního pojištění.

Zkrácený úvazek a pojištění

Ze zkráceného úvazku se vždy odvádí sociální pojištění. Z dohody o provedení práce se sociální pojištění platí pouze v případě, že je hrubá měsíční odměna 10001 Kč a více. Přestože je na první pohled zajímavé si přivydělávat na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou do limitu, kdy se neplatí z odměny sociální a zdravotní pojištění, tak zkrácený úvazek nabízí větší sociální jistoty, protože se z něj platí sociální pojištění.

Daňové slevy

Zaměstnaní invalidní důchodci mají samozřejmě nárok na základní daňovou slevu na poplatníka ve výši 2570 Kč a k tomu ještě na slevu na invaliditu. Daňová sleva na invaliditu prvního stupně a druhého stupně činí 210 Kč a daňová sleva na invaliditu třetího stupně činí 420 Kč.

Podnikání je vedlejší činností

Výkon samostatné výdělečné činnosti v invalidním důchodu je pro účely placení sociálního a zdravotního pojištění považován za výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti. Z výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti se neplatí sociální pojištění, když je hrubý zisk do limitu. Při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti po celý kalendářní rok 2024 je limitem pro neplacení sociálního pojištění hrubý zisk do 105520 Kč, při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti po část roku se limit poměrně snižuje.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí