Vyhlídky společnosti BlackRock na druhé pololetí 2024

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Společnost BlackRock není třeba dlouze představovat. Henri Chabadel, který je zodpovědný za investice této firmy pro Francii, se podělil o svůj výhled na druhou polovinu roku 2024 na YouTube kanálu Boursorama. Jak tedy největší investiční skupina vidí druhou polovinu roku?

První snížení sazeb

Hlavním tématem pro investory zůstává snížení sazeb americkým Fedem. BlackRock byl od začátku roku mnohem opatrnější s výhledem na sazby. Trhy počítaly se šesti sníženími sazeb během roku 2024, zatímco BlackRock ve svých analýzách zmiňoval jedno nebo dvě snížení sazeb v roce 2024. A to se i potvrdilo. Fed sníží sazby jednou nebo dvakrát do konce roku 2024.

Henri Chabadel zdůraznil, že Fed několikrát jasně naznačil, že se bude rozhodovat bez ohledu na kalendář probíhajících amerických voleb. Nezávislost Fedu tak otevírá možnost pro první snížení sazeb již v září nebo říjnu.

Situace v Evropě je trochu jiná než v USA. Evropa se již nyní nachází na pokraji recese a ECB bude muset své sazby snižovat bez ohledu na inflaci. To je důvod, proč ECB sníží sazby ještě dvakrát v tomto roce.

Je realistický inflační cíl 2 %?

Podle Henriho Chabadela se centrální banky, zejména v Americe a v Evropě, budou muset vypořádat s jiným problémem. Současné nastavení měnové politiky vede k tomu, že inflace pomalu klesá, ale inflační cíl 2 % je v nedohlednu. Vrátit inflaci na stejnou úroveň jako před Covidem se zdá prakticky nemožné. Centrální banky by tak udělaly nejlépe, kdyby lehce přehodnotily svůj inflační cíl. Kdyby byl inflační cíl 2,5 %, již nyní by se centrální banky tomuto cíli blížily. Je tedy zbytečné dále dusit ekonomiku jen proto, aby inflace poklesla o půl procentního bodu.

Doporučení BlackRocku tak zní, že investoři by se tak měli připravit na tuto změnu. Při budování portfolia by měli vzít v úvahu, že inflace bude vyšší v následujících letech.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí