Sníží ČNB své sazby o 25 nebo 50 bazických bodů?

štítek Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

V pátek nás čeká poslední zasedání ČNB před letními prázdninami. Po několik zasedání bylo vždy dopředu jasné, co ČNB udělá. Nyní však po delší době vyvstává otázka, zda další snížení bude o 25 bazických bodů, nebo znovu o 50 bazických bodů, jak tomu bylo doposud. Pro ČNB je hlavním problémem rozhodování ostatních centrálních bank.

ČNB rychle snižuje sazby

Guvernér Michl rád zdůrazňuje, že je jestřáb. Podle jeho častých prohlášení chce, aby se spoření vyplatilo více než život na dluh. Myšlenka je to pěkná, ale činy tomu moc neodpovídají. ČNB patří k centrálním bankám, které velmi rychle snižují své úrokové sazby. Právě tento rozdíl v přístupu k rozvolňování měnové politiky budí obavy.

Americký Fed ještě ani jednou své sazby nesnížil. Nejpravděpodobnější scénář je, že první snížení sazeb nastane až v prosinci 2024. ECB své sazby poprvé snížila v červnu o 25 bazických bodů na 4,25 %, ale jednalo se spíš o politické gesto. Nyní představitelé ECB mluví o tom, že musí s dalším snížením počkat, až bude více dat. Když půjde vše v pořádku, další snížení o 25 bazických bodů by mělo přijít na podzim nebo až na konci roku.

Česko není Švýcarsko

Jedinou ze západních zemí, která rychle snižuje své sazby, je Švýcarsko. Švýcarská centrální banka na svém posledním zasedání snížila své sazby o 25 bazických bodů. Švýcarské sazby se již dnes nacházejí na velmi nízkých úrovních. Švýcarský frank má sazby ve výši 1,25 %. Důvodem ke snížení sazeb je nízká švýcarská inflace, která je dnes na úrovni 1,4 %.

Dalším důvodem pro snížení sazeb je růst kurzu švýcarského franku. Poptávka po této zahraniční měně vždy roste v nebezpečných časech. Švýcarská centrální banka si může dovolit snížit své sazby, protože švýcarský frank je silný. Po českých korunách silná poptávka není. To jsme mohli vidět v posledních dnech, kdy se koruna znovu blíží k hranici 25 korun za euro. Když v pátek ČNB sníží své sazby o 50 bazických bodů, můžeme se dočkat toho, že koruna tuto hranici prorazí.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí