Francouzská burza a dluhopisový trh pod tlakem

štítek Investice přečtete do minuty

foto: Dům financí

Výsledky evropských voleb do europarlamentu byly překvapivé. Nejvíce zasáhly Francii, kde se Emmanuel Macron rozhodl rozpustit parlament a v nejbližší době vyhlásit předčasné volby. Země se pohroužila do předvolebního chaosu. Dnes není vůbec jasné, kdo v novém parlamentu získá většinu. Nejistota se odrazila i na francouzské burze.

Francouzský index ztratil přes 10 %

Za poslední týden a půl francouzský index CAC 40 odepsal přes 10 %. Oslabovaly především firmy napojené na stát: Bouygues (-11,09 %), Vinci (-11,39 %) a bankovní sektor, pro který to bude nový tlak. BNP ztratila 11,09 %, Crédit Agricole 10,93 % a Société Générale 14,87 %. Ikona luxusního zboží LVMH ztratila přes 6,7 %.

V následujících dnech budou investoři bedlivě sledovat především bankovní sektor. Ten je v Evropě velmi propojený. Propad francouzských bank totiž zasel paniku i v dalších evropských bankách. U nás se tak mohou velmi rychle dostat pod tlak akcie Komerční banky, která je dceřinou společností právě banky Société Générale, jež je pod největším tlakem.

Výnosy francouzských dluhopisů nadále stoupají

Jak se propadají francouzské akcie, tak rostou výnosy u francouzských státních dluhopisů. Krize přišla v ten nejméně vhodný moment. Francii byla totiž snížena úvěrová známka z AA na AA-. Důvodem snížení byla špatná situace veřejných financí. Veřejný rozpočet bude politickou nestabilitou velmi zatížen. Státní dluh poroste. Celou situaci komplikuje samozřejmě růst výnosu francouzských státních dluhopisů. Francie si tak půjčuje na vyšší úrok, což prakticky znamená vyšší státní zadlužení, než bylo původně plánováno francouzským Ministerstvem financí.

V době psaní článku výnosy na desetiletých francouzských dluhopisech dosahovaly 3,16 %. To je o něco více než výnosy na státních portugalských dluhopisech, které dosahují výnosu 3,14 %. Investoři dluhopisového trhu vysílají zprávu, že v současnosti věří více Portugalsku než Francii.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí