Kdy nesnižují úroky z hypotéky daň z příjmu?

štítky Daně Hypoteční úvěry Investice čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Daňovou povinnost snižují při splnění zákonných podmínek pouze hypotéky, kterými je řešena vlastní bytová situace. Hypotéční úvěr na investiční nemovitost nebo rekreační nemovitost tuto podmínku nesplňuje.

V praxi jsou oblíbené „americké hypotéky“, které nejsou účelově vázané. Zaplacené úroky z takové hypotéky samozřejmě daňovou povinnost nesnižují. Rovněž nepřináší daňovou úsporu splácení hypotéky, kterou bylo financováno pořízení nemovitosti určené k pronájmu. Při kalkulaci nákladovosti hypotéky sloužící k financování chalupy, chaty, zahrady nebo nájemního bytu je nutné počítat s tím, že během let splácení takové hypotéky nebude docházet k daňové úspoře.

Nevybírejme pouze nemovitost, ale i hypotéku

Hypotéční úvěr je pro zájemce o vlastní bydlení v podstatě nutností. Koupit byt nebo dům pouze za našetřené peníze je téměř nemožné. Výběru hypotéky je však nutné věnovat dostatečnou pozornost, stejně jako výběru nemovitosti. Nabídka hypoték na trhu je velmi pestrá a správným výběrem a nastavením parametrů lze během let splácení docílit zajímavé finanční úspory. Rozhodně se tedy vyplatí zajímat se o hypotéku ve více bankách a jednotlivé nabídky pečlivě porovnat.

Finanční rezerva by měla být vyšší, než požaduje banka

Ne každý žadatel o hypotéku je úspěšný. Banky musí postupovat v souladu s příslušnou legislativou a současně mají ještě vlastní pravidla pro přiznání hypotéky. Čerpání každé hypotéky je vhodné důsledně zvážit, rozhodně je dobré, když rodinná finanční situace je lepší, než je minimum stanovené legislativou a bankou. V praxi totiž může docházet k nečekaným životním situacím, které by následně velmi napjatý finanční rozpočet nezvládl a následné finanční problémy by se potom "nabalovaly". Příliš růžové brýle při hodnocení budoucí finanční situace při vyřizování hypotéky se mohou nevyplatit.

Výběr nemovitosti se odvíjí od finančních možností

Měsíční splátku hypotéky samozřejmě zásadně ovlivňuje cena pořizované nemovitosti, která by vždy měla odpovídat rodinným finančním možnostem. Rozhodně se nevyplácí kalkulovat s neopodstatněným růstem příjmů. Žadatelé o hypotéku by měli být na sebe přísnější, než je na ně banka a v případě se spokojit s levnější nemovitostí, ať už z důvodu menší velikosti, lokality nebo vybavenosti.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí