Nárok na starobní důchod a vdovský důchod současně

štítky Penze Právo čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

V případě nároku na starobní důchod i pozůstalostní důchod současně nenáleží oba důchody v plné výši, ale při výpočtu souhrnného důchodu se uplatňují pravidla pro souběh dvou důchodů. Jak se tedy z důvodu přiznání pozůstalostního důchodu zvýší celkový státní důchod?

Standardně se vdovský (vdovecký) důchod skládá ze základní výměry a procentní výměry. Základní výměra je vždy stejně vysoká a v roce 2024 činí 4400 Kč. Procentní výměra činí polovinu procentní výměry důchodu, kterou zemřelý manžel (zemřelá manželka) pobíral (pobírala) nebo na kterou by měl (měla) nárok.

Souběh dvou důchodů

Pokud vzniká nárok na dva státní důchody, tak se v plném rozsahu pobírá vyšší z těchto dvou důchodů a z druhého náleží pouze polovina procentní výměry. Základní výměra náleží v případě nároku na dva důchody pouze jednou.

Vlastní starobní důchod je vyšší

V praxi je ve většině případů vlastní starobní důchod vyšší než pozůstalostní důchod po druhém z manželů, takže krácení se provádí právě u vdovského nebo vdoveckého důchodu. I vlastní předčasný důchod bývá většinou vyšší než pozůstalostní důchod.

Přiznání pozůstalostního důchodu

Jestliže tedy příjemci starobního důchodu, řádného nebo předčasného, vznikne nárok na pozůstalostní důchod po manželovi (manželce), tak ve většině případů se mu souhrnná částka státního důchodu zvýší pouze o čtvrtinu procentní výměry důchodu, kterou zemřelý manžel (manželka) pobíral (pobírala).

Praktický příklad

Paní XY má vlastní předčasný důchod 16000 Kč. Zemřelý manžel měl starobní důchod 22200 Kč, který se skládal ze základní výměry 4400 Kč a procentní výměry 17800 Kč. Vdovský důchod činí polovinu procentní výměry, tedy 8900 Kč (17800 Kč × 50 %). Vzhledem k tomu, že paní XY již pobírá vlastní předčasný důchod, tak bude mít nárok pouze na polovinu procentní výměry, tj. na 4450 Kč (8900 Kč × 50 %). Souhrnný měsíční důchod paní XY bude nově 20450 Kč (vlastní předčasný důchod 16000 Kč + vdovský důchod 4450 Kč).

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí