Důchodci a nemocenská v roce 2024

štítky Penze Pojištění Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Při splnění zákonných podmínek mohou nemocenskou pobírat i starobní důchodci. Platí však pro ně přísnější pravidla a čerpání nemocenské je omezeno v souladu se zákonem o nemocenském pojištění.

Pracující starobní důchodci mají nárok na nemocenskou, podmínkou však je, že z dosahovaného příjmu ze závislé činnosti odvádí sociální pojištění a splňují tedy účast na nemocenském pojištění. Tato podmínka je splněna nejenom při práci na plný úvazek, ale i při práci na zkrácený úvazek. Jiná situace je však u přivýdělku na dohodu o provedení práce. Pokud je hrubá měsíční odměna z dohody o provedení práce do limitu pro neplacení sociálního pojištění, tak nárok na nemocenskou nevzniká.

Předčasní důchodci nemají na nemocenskou nárok

Vzhledem k tomu, že předčasní důchodci nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění, tak nemají nárok na nemocenskou. Omezení platí pouze do dosažení řádného důchodového věku. Jakmile předčasný důchodce dosáhne řádného důchodového věku a má zaměstnání, ze kterého odvádí sociální pojištění, tak mu již vzniká nárok na nemocenskou.

Přivýdělek na dohodu o provedení práce

V praxi tak nejčastěji není zákonná podmínka splněna při přivýdělku na dohodu o provedení práce. V roce 2023 se neplatí sociální a zdravotní pojištění z dohody o provedení práce, když je hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně. Od účinností legislativních změn (od července) se v příštím roce nebude platit sociální a zdravotní pojištění z dohody o provedení práce, když bude hrubá měsíční odměna činit více než 25 % průměrné mzdy.

Omezení nemocenské pro starobní důchodce

Starobní důchodci mohou dle § 28 zákona o nemocenském pojištění pobírat nemocenskou maximálně 70 kalendářních dní a nejdéle do dne, kdy skončí doba zaměstnání. V případě, že je podpůrčí doba vyčerpána v jednom kalendářním roce, tak nevzniká nárok na výplatu nemocenské od 1. ledna následujícího kalendářního roku, když pokračuje pracovní neschopnost v tomto následujícím kalendářním roce.

Petr Gola

Další články k tématu Nemocenská v roce 2024

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí